Lente pastasalade met groene groenten met tahini dressing
Het lenteweer van afgelopen zaterdag vroeg natuurlijk om een picknick in het park met vrienden. En dan mag een lekker slaatjes zoals deze Lente pastasalade met groene groenten en tahini dressing niet ontbreken.
Het leuke aan dit recept is dat je je niet strikt aan de onderstaande ingrediëntenlijst hoeft te houden. Welke groenten en kruiden je gebruikt doet er eigenlijk niet zo heel veel toe.
Een romige pasta salade zonder mayonaise
Het is vooral de tahini dressing met yoghurt, paprikapoeder en venkelzaad die voor de romige, gerookte smaak zorgt. Al de rest is bonus.
En ‘best of all’… met onderstand recept maak je een heerlijk romige pastasalade, zonder tonnen mayonaise!
‘Everything goes’!
Eender welk restje pasta
Ik gebruikte een restje gekrulde macaroni, maar je jouw pastasalade met eender welke soort maken; penne, spaghetti, orichette, farfalle,… ‘Everything goes’!
Groene groenten te over
Ik ging in onderstaand recept voor een mengeling van groene asperges, boontjes, erwten en wat gegrilde courgette. Maar je kan lente-gewijs ook voor lekker veel gestoomde bladgroenten zoals spinazie en raapsteeltjes gaan en krokante venkel gaan. Of ga voor Aziatisch met broccoliroosjes en groene paprika.
Als bijgerecht of volwaardige lunch
Ook kan je deze Lente pastasalade met groene groenten en tahini dressing zo licht of stevig maken als je zelf wil. Wil je deze hem als bijgerecht bij een barbecue serveren? Houd het dan lekker licht met enkel groenten.
Of heb je hem eerder als lunch op het oog? Kan perfect. Voeg er bijvoorbeeld wat gegrilde haloumi, fetakaas of stukjes geroosterde kip aan. Tonijn of gerookte makreel zijn ook prima opties.
Lente pastasalade met apserges en tahini dressing
Ingrediënten
- 2 EL tahini
- 1/2 citroenen de zeste en het sap
- 4 EL water ijskoud
- 1/2 TL zout
- 1/4 TL sambal je kan ook sriracha of verse pepertjes gebruiken
- 1/2 TL paprikapoeder
- 1/2 TL venkelzaad fijngemalen
- 350 gram groene groenten asperges, boontjes, courgette, doperwtjes, spinazie, ...
- 450 gram pasta reeds gekookt
- 2 pijpajuin in dunne reepjes
- 4 EL fijngehakte kruiden kroiander, peterselie, basilicum, dille, punt, ....
- peper en zout
- 4 EL yoghurt
Instructies
- Meng de tahini, met het citroensap, zout en ijskoud water tot je een lopende saus bekomt. In het begin zal de tahini een beetje klonterig zijn, maar na genoeg roeren komt dat helemaal goed.
- Roer de sambal, het paprikapoeder, fijngemalen venkelzaad en de yoghurt erdoor. Proef en kruid eventueel een beetje bij. Zet opzij.
- Snijd de groenten die je wil gebruiken indien nodig in hapklare stukjes en rooster of stoom ze gaar.
- Doe de pasta in een grote kom, voeg de groenten, pijpajuin en gehakte kruidden toe en meng samen met de tahinisaus goed door elkaar tot alles mooi gemengd is. Proef en kruid indien nodig bij met een beetje extra peper en zout.
No Comments