Koken ‘en papillotte’ – how to
Na mijn trip naar Portugal – een vis-eters land bij uitstek – heb ik de smaak te pakken. In Portugal wordt er vooral veel gegrilde vis en allerlei soorten mosselen en schelpdieren gegeten met lekker veel koriander, citroen en olijfolie. Nog wat gestoomde groenten erbij en een lekkere Portugese witte wijn en ik was helemaal tevreden.
In plaats van de vis apart te bakken en de groenten te stomen, kan je echter ook ‘quick and dirty’ voor ‘en papillotte’ gaan.
‘En papillotte’ is een snelle manier om met een restje groenten een stukje vis of vlees gezond te koken. Maar hoe vouw je zo’n papillotte nu het best?
Ik poste hier al een tijdje geleden een recept voor, maar kwestie van het geheugen toch even op te frissen, en omdat visueel (zeker in mijn geval) toch altijd beter werkt dan een geschreven uitleg een korte video over hoe je het gemakkelijkst een papillotte vouwt.
Papilotte met vis en groenten
Ingrediënten
- 2 filets Vis zalm, kabeljauw, zeebaars, ...
- 1 ajuin in fijne reepjes
- 1/2 venkel in fijne reepjes
- 1/2 courgette(s) in plakjes van 3 mm
- 1 tomaten in plakjes (of nog beter: kersttomaatjes)
- 1 citroen(en) sap & zeste
- 1 teentje knoflook in fijne plakjes
- 1 handvol verse kruiden (tijm, bieslook, dille, basilicum, ...)
- 4 EL witte wijn
- 4 EL groentebouillon
- scheutje olijfolie
- peper en zout
- bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en plaats er al een bakplaat in, zodat deze goed warm wordt.
- Meng de witte wijn, citroensap en -zeste, olijfolie, bouillon en peper en zout tot een saus en zet opzij.
- Snijd alle groenten en kruid de vis met peper en zout.
- Neem een groot vel bakpapier en vouw het in 2 en bestrijk 1 kant met een beetje olijfolie (Je gaat per visfilet een aparte papilotte maken).
- Leg er de helft van de groenten op en kruid met een beetje peper en zout. Leg de visfilet bovenop de groenten.
- Giet nog een klein scheutje olijfolie over de vis en leg er als laatste wat verse kruiden en een schijfje citroen op.
- Vouw vervolgens de tweede helft van het bakpapier over de vulling en vouw de twee kanten dicht zodat je een goed afgesloten pakketje bekomt. Laat één kant nog open.
- Zet de papilotte vervolgens rechtop, giet er de helft van de saus in en vouw het pakketje goed dicht. Herhaal deze stappen voor de andere papilotte.
- Leg de papilottes op de warme bakplaat en laat ze gedurende 15 à 20 min garen.
- Wees voorzichtig wanneer je de vis uit de papilotte haalt. Er kan nogal veel stoom uit komen. Vouw of knip één kant open en schuif de volledige inhoud op een (diep) bord.
- Serveer met patatjes gekookt in de schil of bruine rijst en eventueel wat salsa verde of pesto voor extra pit.
Geen commentaren