Make the most out of your ingredients
title image

23 foodvragen aan mezelf

23 foodvragen aan mezelf

Empty the Fridge - 23 foodvragen aan mezelf

Ik las deze vragenlijst een tijdje terug op de The Healty ever After. Zij kreeg het idee dan weer mee van de Groene meisjes. Een leuk blog-concept om te laten zien wat mijn smaak en kookstijl is. Die schemert natuurlijk wel al voor een groot stuk door in de recepten die ik post, maar toch even leuk om over na te denken en met jullie te delen. Ik vind het zelf ook altijd tof om te horen of te lezen waar mensen die graag koken hun inspiratie vandaan halen.

1. Wat is je favoriete ontbijt?

Pannenkoeken in alle mogelijke uitvoeringen. Liefst kleine, dikke ‘American pancake’ style. Soms draai ik er wat geraspte courgette of wortel door en dan als topping vers fruit, bessen of granaatappel en maple syrup of honing. Niet zo heel veel werk en je hebt ineens een ontbijt met net dat beetje extra.

2. Hoe drink je je koffie?

Een grote tas zwarte – goed straffe – filterkoffie. En als ze het ergens hebben een cortado: een kleine koffie met een ’toefje’ gestoomde melk erboven op.

3. Wat zit er op je lievelingsbroodje?

Voor een toast met fetakaas en tomaat en peper ben ik altijd te vinden. De laatste tijd ben ik ook fan van deze: een broodje met verse geitenkaas en een salade van rode biet, wortel en appel.

4. Soep of salade?

Salade. Ik eet vaak een salade als lunch. Lekker veel verse spinazie met groenten noten en wat tonijn, feta of kippenlevertjes erover. Geen brood erbij, maar enkel een berg sla, want door enkel groenten en vlees te eten heb ik veel langer geen honger dan wanneer ik een broodje eet.

5. Wat is je favoriete kookboek?

Vegetarisch koken, nieuwe stijl van Nicola Graimes. Een kookboek met verrassende, vegetarische recepten. De ingrediëntenlijst is vaak lang en met zaken die je in de Aziatische toko moet gaan halen, maar alles wat ik er al uit heb gemaakt was heerlijk. Enkele highlights: polenta met Aziatische groenten, sesamolie en vijfkruidenpoeder en een zwarte bonen mole met kikkererwtenflensjes en avocado.

6. Nooit meer zoet of nooit meer hartig?

Nooit meer zoet. Ik maak wel graag desserts klaar, maar ben niet echt zo’n snoeper. Koekjes en echt snoep zeggen me weinig. Donkere chocolade zou ik dan wel weer missen. Ik ben vooral een hoofdgerecht-madam. Voor een lekkere stoofpot en Aziatische gerechten zoals een goede ‘ricebowl’ ben ik altijd te vinden.

7. Welke keuken (land) is je favoriet?

Ik probeer altijd graag nieuwe keukens uit. Thais, Italiaans en Frans zet ik sowieso regelmatig op tafel en de laatste tijd ben ik fan van de Koreaanse keuken. Maar mijn topfavoriet van de laatste jaren is toch wel Joods. Een vriendin van mij woont sinds en paar jaar in Tel Aviv en al vanaf het eerste bezoek naar daar was ik verkocht. Een kraakverse keuken, met invloeden van over heel de wereld wat vaak een interessante mix oplevert.

8. Wat is je favo foodfilm?

Eat Drink Man Woman. Een Taiwanese film van 1990. Mr. Chu – een weduwnaar en chef – maakt elke zondag een groots banket klaar voor zijn drie ongehuwde dochters. Een film over de relatie tussen de traditionele vader en zijn kinderen die proberen de transitie te maken naar een meer moderne levenswijze, zonder hun vader voor het hoofd te stoten.

9. Wat is je meest ultieme guilty pleasure?

Chips bij de aperitief, gezouten cashewnoten, een smeuïge carrotcake met glazuur, penne à la Greque, … Eens ik begin kan ik dingen blijven opnoemen.

10. Wie is je grootste inspiratiebron?

Een mix van zaken. Ik heb veel geleerd van mijn moeder en van de verschillende koks waar ik mee samengewerkt heb in de restaurants waar ik vroeger werkte. Die ‘basiskennis’ vul ik aan met inspiratie uit kookboeken en recepten die ik op het web vind. Vaak combineer ik al die info en geef ik er mijn eigen twist aan afhankelijk van waar ik zin in heb en wat er in mijn ijskast ligt ‘of course-. Resultaat: iets wat uit mijn kookpotten tevoorschijn komt is zelden twee keer hetzelfde.

11. Thuis koken of uit eten gaan?

Beiden. Ik eet elke week met mijn ouders en broer. Een gezellige familiebijeenkomst met typische gerechten van mijn moeder waar altijd wel leuke herinneringen aan gekoppeld zijn. Een maandagavond die ik niet zou willen missen. Maar ik geniet er even goed van om op restaurant te gaan en nieuwe dingen te ontdekken zoals laatst scheermessen met vanilleboter bij Staff’s Kantine in Antwerpen.

12. High end of Low profile?

Low profile. Eten staat voor mij gelijk met gezelligheid. En voor mij hoort hier op gebied van eten, degelijk ‘home cooked food’ en lekkere rode wijn bij. Experimentelere gerechten waar veel schuimpjes en speciale kooktechnieken aan te pas komen zijn dan ook minder aan mij besteed. Wel lekker, maar ik vind dat soort bordjes vaak zo ‘kaal’. Het is toch veel leuker om een grote, dampende lepel traag gegaarde stoofpot in een oud diep bord te scheppen en de saus dan te kunnen soppen met een stuk boerenbrood!

13. Wat is je lievelingsrestaurant?

Ik eet regelmatig bij Café Stanny in Antwerpen. Lekkere, eenvoudige keuken zoals je die thuis zou maken in een gezellige bruine kroeg. De laatste tijd ga ik ook graag naar Staff’s Kantine dat ik al eerder vermelde. Een mooie plek met klassieke gerechten met een twist. Ideaal voor een romantisch diner.

14. Boodschappen doe ik bij…

Zoveel mogelijk op de lokale markt en bij de Turkse winkels om de hoek. Enerzijds omdat ik dan van alles een beetje kan kopen i.p.v. één groot ‘family-pack’ in de supermarkt. Anderzijds omdat ik dan veel meer los – zonder verpakking – kan kopen. Onderdeel van mijn nieuwe #zero waste voornemens voor 2015.

15. Het lekkerste dat ik ooit gegeten heb is..

Voor mijn vader zijn vijftigste verjaardag gingen we naar een Japans restaurant (Edo) waar je je eigen kok had. We zaten met zijn vieren rond de kookplaat waar de kok kunstjes opvoerde met zijn messen en heerlijk eten op tafel toverde. Gebakken varkensvet… . Klinkt vies, maar het was overheerlijk. Recenter ging ik eten bij De Veranda in Antwerpen. Daar kregen we een vijfgangenmenu geserveerd met combinaties waar ik zelf nooit aan zou denken.

16. Wat is je favo cocktail?

Ik ben nogal te vinden voor alle cocktails met wodka. Een Moskou Mule bijvoorbeeld,  een Caipiroska met lekker veel limoen of een Cosmopolitan met cranberrysap …. Ik krijg nu al instant zin in terrasjes.

17. Koffie met George (Clooney) of Heston (Blumenthal)?

George. Ik vind hem echt nog zo’n old school acteur à la Clark Gable van Gone with the Wind. Ik ben al teveel met eten bezig, dus zou wel tof zijn om te ‘koffieklatchen’ met iemand die iets totaal anders doet.

18. Wat mag niet ontbreken in jouw keuken?

Citroenen! Ik houd nogal van zuur en doe bijgevolg op heel veel dingen véél citroen. In de thee, op vis, over gebakken rijst,…. Hoe zuurder hoe beter.

19. Mijn favo snack is…

Klinkt misschien een beetje te gezond, maar… een stuk fruit.

20. Wat zit er op jouw pizza?

Ik ga meestal voor de klassieker met ham en champignons. Of eentje met parmaham en rucola.

21. Wat lust je echt niet?

Niertjes. De textuur van taai vlees, met dan aan de binnenkant kwabbige, kwal-achtige gelei vind ik echt vreselijk. Dat en warme olijven. Juck!

22. Het gekste dat ik ooit gegeten heb is..

Laatst at ik een gefrituurde sprinkhaan op Barrio Cantina. Viel best wel mee, maar toch een beetje vreemd op een insect te eten. En in Thailand at ik ooit geroosterde kippenmagen. Verschrikkelijk taai, maar voor de rest was er niet zoveel aan.

23. Wat staat er op je food bucket list?

Ik wil heel graag eens iets ingewikkeld maken zoals een Peking Duck. Kimchi staat ook al heel lang op mijn verlanglijst. Verder ben met een vriendin een idee aan het uitwerken om huiskamer-etentjes te geven. We zijn nog volop aan het nadenken over hoe we het precies gaan doen, maar hopelijk binnenkort een concreet plan.

2 Commentaren
Laat een bericht na: