Veel citroenen over
Voor de boekenbeurs in november is het plan om een voorraadje limoncello aan te leggen. Ik geef een demo en sta er een aantal keer om te signeren en het leek mij en mijn uitgeverij wel leuk om een proevertje te voorzien in de vorm van zelfgemaakte Limoncello. Zodus haalde ik een pure alcohol, suiker en citroenen in huis. Veel citroenen.
De kassierster in de supermarkt keek alvast raar op toen ik met 6 kilo citroenen in de rij stond.
Maar 5 liter limoncello vraagt nu éénmaal om veel citroenen. En het ding is dat je voor de limoncello zelf enkel de zeste van citroen nodig hebt. Daar zat ik dus met 30 mooie, dikke citroenen zonder schil. Zelfs mijn liefde voor zuur eten waardoor ik best wel veel citroen gebruik in de keuken, kon deze hoeveelheid niet aan.
Weggooien was vanzelfsprekend zonde en dus ging ik op zoek naar een aantal recepten om de citroenen voor langere tijd te kunnen bewaren. Hieronder vind je mijn ‘lemon shortlist’.
Lemon shortlist
Limoncello
Ik volgde voor de limoncello dit recept van epicurious.com. Voor twee flessen limoncello heb je ongeveer vijftien citroenen nodig. Begin er op tijd aan want het drankje moet twee keer minimaal tien dagen trekken vooraleer je ervan kan proeven. Limoncello is trouwens een leuk zelfgemaakt kerstkadeau.
Citroensiroop
Om het hoge alcoholgehalte van de limoncello toch een beetje te compenseren, perste ik een groot deel van de citroenen uit een maakte er deze zoete siroop van. Ideaal voor een frisse limonade of een cocktail met citroensmaak.
Citroenazijn
De schillen van de citroenen die ik uitperste voor bovenstaande siroop gebruikte ik om citroenazijn van te maken. Je overgiet de citroenschillen met voldoende azijn tot ze onderstaan en laat het goedje vervolgens twee weken staan vooraleer het te filteren. Daarna leng je de citroenazijn een met water (50/50) en doe je het in een verstuifbus. DIY kuisgerief zoals van bij de bomma!
Gepekelde citroenen
Gepekelde citroenen zijn vooral populair in de Midden-Oosterse keuken en worden vaak gebruikt voor tagines en stoofpotjes. In maakte twee varianten:
TIP: In het tweede recept mixt de kok de gepekelde citroenen om ze daarna gemakkelijk in andere bereidingen te kunnen gebruiken.
‘Citroennaise’
Het resultaat van dit recept lijkt een beetje op mayonaise, vandaar de naam… Deze citroennaise maak je door citroenen 1,5 uur te roosteren en vervolgens met olijfolie, mosterd en wat specerijen te mixen tot een lobbige saus. De citroen-smaak is erg ‘citroenig’, dus wees er spaarzaam mee.
recept citroennaise >
Lemoncurd
Lemoncurd is ook een leuke om je overschot aan citroenen/citroensap weg te werken.
Lemon curd
Ingrediënten
- 4 eigeel
- 4 citroen(en) citroensap + de zeste
- 1 tas suiker kristalsuiker
- 50 gr boter
Instructies
- Doe water in een middelgrote pot tot het ongeveer 2,5 cm hoog staat en breng het water lichtjes aan de kook.
- Meng ondertussen de eierdooiers en de suiker in een metalen kom tot ze romig en wit van kleur zijn (+/- 1 min).
- Neem 1/3 tas citroensap en voeg deze samen met de zeste toe aan het eiermengsel.
- Zet het vuur op de laagste stand eens het water lichtjes kookt en plaats de metalen kom met het eiermengsel over de pot. (De kom moet groot genoeg zijn om over de pot te passen, maar mag het water niet raken).
- Roer door het eiermengsel met een garde gedurende +/- 10 min of tot het mengsel lichtgeel van kleur. Dop een lepel in het mengsel en probeer een streep te trekken over de rug van de lepel. Als de streep blijft staan is de lemon curd goed qua dikte.
- Verwijder de kom van de pot met kokend water. Roer beetje bij beetje de boter door de lemon curd. Voeg pas een volgend stukje boter toe, wanneer het vorige gesmolten is.
- Doe de lemoncurd in een propere kom of tupperware doos en dek af met vershoudfolie zodat er geen vel gevormd wordt over de curd.
- Je kan de lemon curd tot 2 weken toe bewaren in de frigo.
Geen commentaren