Make the most out of your ingredients
title image

Veel citroenen over

Veel citroenen over

Empty the Fridge - Citroenen over

Voor de boekenbeurs in november is het plan om een voorraadje limoncello aan te leggen. Ik geef een demo en sta er een aantal keer om te signeren en het leek mij en mijn uitgeverij wel leuk om een proevertje te voorzien in de vorm van zelfgemaakte Limoncello. Zodus haalde ik een pure alcohol, suiker en citroenen in huis. Veel citroenen.

De kassierster in de supermarkt keek alvast raar op toen ik met 6 kilo citroenen in de rij stond.

Maar 5 liter limoncello vraagt nu éénmaal om veel citroenen. En het ding is dat je voor de limoncello zelf enkel de zeste van citroen nodig hebt. Daar zat ik dus met 30 mooie, dikke citroenen zonder schil. Zelfs mijn liefde voor zuur eten waardoor ik best wel veel citroen gebruik in de keuken, kon deze hoeveelheid niet aan.

Weggooien was vanzelfsprekend zonde en dus ging ik op zoek naar een aantal recepten om de citroenen voor langere tijd te kunnen bewaren. Hieronder vind je mijn ‘lemon shortlist’.

Lemon shortlist

Limoncello

Ik volgde voor de limoncello dit recept van epicurious.com. Voor twee flessen limoncello heb je ongeveer vijftien citroenen nodig. Begin er op tijd aan want het drankje moet twee keer minimaal tien dagen trekken vooraleer je ervan kan proeven. Limoncello is trouwens een leuk zelfgemaakt kerstkadeau.

Citroensiroop

Om het hoge alcoholgehalte van de limoncello toch een beetje te compenseren, perste ik een groot deel van de citroenen uit een maakte er deze zoete siroop van. Ideaal voor een frisse limonade of een cocktail met citroensmaak.

recept citroensiroop >

Citroenazijn

De schillen van de citroenen die ik uitperste voor bovenstaande siroop gebruikte ik om citroenazijn van te maken. Je overgiet de citroenschillen met voldoende azijn tot ze onderstaan en laat het goedje vervolgens twee weken staan vooraleer het te filteren. Daarna leng je de citroenazijn een met water (50/50) en doe je het in een verstuifbus. DIY kuisgerief zoals van bij de bomma!

recept citroenazijn >

Gepekelde citroenen

Gepekelde citroenen zijn vooral populair in de Midden-Oosterse keuken en worden vaak gebruikt voor tagines en stoofpotjes. In maakte twee varianten:

TIP: In het tweede recept mixt de kok de gepekelde citroenen om ze daarna gemakkelijk in andere bereidingen te kunnen gebruiken.

‘Citroennaise’

Het resultaat van dit recept lijkt een beetje op mayonaise, vandaar de naam… Deze citroennaise maak je door citroenen 1,5 uur te roosteren en vervolgens met olijfolie, mosterd en wat specerijen te mixen tot een lobbige saus. De citroen-smaak is erg ‘citroenig’, dus wees er spaarzaam mee.

recept citroennaise >

Lemoncurd

Lemoncurd is ook een leuke om je overschot aan citroenen/citroensap weg te werken.

Empty the fridge - Lemon curd
Maaltijd Dessert, inmaken
Keuken Engels
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Bekijk het recept voor:Lemon curd
Maaltijd Dessert, inmaken
Keuken Engels
Moeilijkheidsgraad Middelmatig
Bekijk het recept voor:Lemon curd
Empty the fridge - Lemon curd

Heb je zelf nog een leuk recept voor citroenen? Laat jet mij weten via de comments onderaan…

Geen commentaren.
Laat een bericht na: