Gremolata
Gremolata als smaakmaker
Gremolata is een mengsel van fijngehakte peterselie, knoflook en citroenzeste dat voornamelijk gebruikt wordt in de Italiaanse keuken als garnering voor Ossobucco (traag gegaarde kalfsschenkel in tomatensaus met wortel en selder).
Je kan gremolata echter ook als extra smaakmaker gebruiken voor:
- allerlei soorten gegrild vlees (steak, kalfsvlees, varkensvlees en kip)
- gegrilde of gestoomde vis (voornamelijk bij witte vis)
- salades en groenten
Een veelzijdige garnering dus en een perfecte wegwerker voor die halve bussel peterselie die je nog hebt liggen.
Geurige groenten
Ik gebruik gremolata vaak om mijn groenten een boost te geven. Zo maak ik bijvoorbeeld fijngesneden courgettes die ik dan kort gaar stoof in een beetje olijfolie. Op het laatst draai ik er een paar lepels gremolata onder en je hebt een heerlijk geurend bijgerecht. Hetzelfde principe kan je toepassen op gesmoorde worteltjes.
Appelsien in plaats van citroen
Heb je nog een eenzame appelsien in je ijskast liggen? Je kan de zeste van appelsien ter vervanging van citroen gebruiken. Deze gremolata-variante smaakt heerlijk over witte vis of een stukje gegrilde kip.
TIP: Biologisch fruit
Als je citroen- of appelsienzeste gebruikt kan je best biologisch geteeld fruit kopen. Op normale citroenen en appelsienen zit vaak een soort van coating die bewaarmiddelen of pesticiden kan bevatten. Heb je geen biologisch fruit voorhanden? Was de appelsien of citroen dan grondig onder warm water en droog ze af met een theedoek vooraleer ze te raspen.
Gremolata is het lekkerst met platte peterselie en je kan de mengeling in een confituurpot gemakkelijk een paar dagen in de ijskast bewaren.
Prep Tijd | 10 minuten |
Porties |
kopje
|
|
|
Ingrediënten
- 8 EL bladpeterselie fijngehakt
- 8 teentjes knoflook fijngehakt
- 4 EL citroenzeste
Deel dit Recept |
Geen commentaren.