Make the most out of your ingredients

Julia Child’s Bœuf Bourguignon

Julia Child’s Bœuf Bourguignon

Julia & Julia

De foodies onder jullie die ook nog eens gek zijn op foodie-films weten over wat ik het heb. Want als je van koken houdt moet je de film Julia & Julia zeker gezien hebben! Meryl Streep speelt in deze film de geweldige rol van Julia Child, een Amerikaanse kokkin en TV-persoonlijkheid die beroemd werd met het kookboek Mastering the Art of French Cooking.

I enjoy cooking with wine, sometimes I even put it in the food…

Ze had klaarblijkelijk een grote voorliefde voor rode wijn. Vandaar dat het recept voor Julia Child’s Bœuf Bourguignon zeker niet mag ontbreken in de reeks Celebrity leftovers. Het is één van de klassiekers waar ze wereldberoemd mee werd en bovendien een ideaal gerecht om een niet zo goede fles rode wijn op te gebruiken.

Bœuf bourguignon

Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Schil de uitjes en snijd ze iets kleiner indien je sjalotjes gebruikt.
  • Verwijder eventuele aarde van de champignons en snijd de voetjes eraf.
  • Smelt de boter in een gietijzeren pot of stoofpan en fruit daarin de ajuin, fijngehakte knoflook en blokjes spek aan gedurende +/_ 5 minuten tot de ze mooi gekleurd zijn. Haal ze daarna uit de pan en zet opzij.
  • Meng de bloem met een beetje peper en zout en wentel het vlees hierin tot het rondom rond met een laagje bloem bedekt is.
  • Bak de stukjes rundvlees in het braadvocht van de spek tot de blokjes mooi gekleurd en een beetje krokant zijn. Hoogst waarschijnlijk zal je dit in meerdere keren moeten doen en af en toe wat extra vetstof moeten toevoegen.
  • Giet de wijn in de pan en laat deze kort doorpruttelen om de alcohol een beetje te doen verdampen.
  • Roer het aanbaksel los met een houten lepel en voeg vervolgens de blokjes vlees, rundsbouillon, tijm, laurier en marjolein toe.
  • Roer de tomatenpuree erdoor.
  • Breng het geheel kort aan de kook en ze het vuur daarna lager. Laat de Bœuf Bourguignon gedurende 2 uur sudderen. Schep tussendoor eventueel schuim weg met een schuimspaan.
  • Laat gedurende het laatste uur de schijfjes wortel mee garen.
  • Voeg vlak voor het einde de gefruite ui en spekjes en de kort gebakken champignons toe.
  • Proef en kruid naar smaak met peper en zout.
  • Dien onmiddellijk op met fijngehakte peterselie en gekookte bvb. aardappelen of puree.
Recept afdrukken Pin recept

Bourgogne wijn

De oorsprong van  de naam Bœuf Bourguignon is vrij voor de hand liggend. Het is een typisch boerengerecht uit de Franse Bourgogne streek en bij voorkeur natuurlijk ook klaargemaakt met lokale wijn.

Julia Child en haar Bœuf Bourguignon in actie…

Julia Child stond onder andere bekend om haar grappige piepstemmetje en soms was klungelige aanpak in de keuken. Als er iets niet helemaal volgens plan verliep, wist ze er perfect een draai aan te geven en toch nog iets lekkers te presenteren.

(bron beeld Boeuf Bourguignon: shutterstock.com)

Geen commentaren
Laat een bericht achter