Make the most out of your ingredients
title image

Hazelnootboter

Hazelnootboter

In de herfst kan je volop noten rapen. Denk aan walnoten, beukenootjes, tamme kastanjes en hazelnoten. Ik was een paar weken terug in Normandië waar de grote tuin vol stond met hazelnoten struiken. Ik kon het niet laten en op een gegeven moment stond ik dan ook met mijn moeder aan de appelbomen en hazelaars te schudden en vervolgens onze verworven oogst te rapen.

Resultaat: Ik kwam thuis met een berg hazelnoten. Blijkbaar kan je ze niet onmiddellijk eten, maar moet je vers geoogst hazelnoten en paar weken op een rooster laten drogen totdat ze eetbaar zijn. De schil van jonge hazelnoten kan een beetje bitter smaken.

Lokale hazelnootboter

Ondertussen zijn we drie weken verder en ik kon aan de slag. Ik ben zot van alle soorten notenboter. Vroeger vooral pindakaas, maar de laatste tijd koop ik enkel nog amandel- of hazelnootboter. Want pinda’s zijn niet bepaald een streekproduct en aangezien ik hoe langer hoe meer probeer om zoveel seizoensgebonden en lokaal te eten, zijn pindanoten en -kaas sinds kort van  mijn boodschappenlijst geschrapt.

De hazelnootboter die ik in de verpakkingsloze winkel koop is zeker niet verkeerd, maar mijn eigen maaksel scoort toch tien keer beter :). Het vergt een klein beetje tijd omdat je de noten moet roosteren en vervolgens de schil zoveel mogelijk eraf wrijven, maar ’trust me’ het is de moeite waard! De kaneel geeft de hazelnootboter net dat ietsje meer en bovendien wordt de smaak erdoor zelfs een beetje zoet.

Check hieronder mijn recept voor zelfgemaakte hazelnootboter. (Bijna) Lokaal, bio & zerowaste!

Hazelnootboter

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang inmaken
Keuken Belgisch
Porties 1 bokaal

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Rooster de hazelnoten gedurende +/- 15 minuten op 175°C tot goudbruin zijn.
  • Laat ze kort afkoelen en wikkel ze vervolgens in een grote keukenhanddoek om de schil eraf te wrijven. Hoe minder schillen hoe romiger je hazelnootpasta zal zijn.
  • Doe de hazelnoten met zo weinig mogelijk schillen in een blender en mix ze +/- 5 minuten tot je een consistente, olieachtige boter bekomt. Je zal in het begin de noten waarschijnlijk af en toe met een lepel naar beneden moeten duwen zodat alles mooi vermengt.
  • Meng op het laatst de kaneel en het zout erdoor en proef of de smaak naar wens is.
  • Klaar! Je kan je zelfgemaakte hazelnootboter +/- 2 maand in de koelkast bewaren.
Trefwoord herfst
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments
Leave a Comment:
Recipe Rating