American cheesecake
Deze reeks American Classics dient toch wel afgesloten te worden met een dessert van formaat: de American cheesecake.
Duitse Käsekuchen wordt American cheesecake
Het ‘patent’ van de New York Cheesecake staat op naam van Arnold Ruben, een Joods-Duitse immigrant die het oorspronkelijke Duitse recept van ‘Käsekuchen’ vanaf 1929 adapteerde in zijn restaurant op Broadway. Hij verving de korst van verkruimelde ‘Zwieback” (beschuit) door de Amerikaanse variante: Graham cookies. Ook ruilde hij de cottage cheese uit het oorspronkelijke recept voor een mengeling van roomkaas een zure room voor een nog romerige taart.
Een cheesecake korst naar ieders smaak
In de beginjaren van de American cheesecake werd er dus al flink geëxperimenteerd, maar het kan nog een stapje verder. Probeer eens één van de volgende originele korst-alternatieven:
- Uber-Amerikaans? Vervang de Graham crackers door verkruimelde Oreo-koekjes.
- Zoet en combinatie met zout? Gebruik pretzels als basis.
- Lust je het liever een beetje pikant? Gemberkoekjes zijn hier perfect voor.
- Of een Vlaamse twist? Ga voor een bodem van speculoos of peperkoek.
- Restjes van de zomerijsjes? Verkruimelde Jules de Strooper wafels of ijshoorntjes zijn ook een optie.
Baseer je op onderstaand recept en vervang de korst van speculoos door je koekje naar keuze.
Cheesecake met speculaas bodem
Ingrediënten
- 100 gram speculaas petit beurre of gemberkoekjes zijn ook een optie
- 50 gram boter gesmolten
- 25 gram bruine suiker
- 350 gram platte kaas
- 2 ei(eren)
- 60 gram suiker
- 2 blaadjes gelatine
- 150 ml zure room
- 3 EL citroensap
Instructies
- Verkruimel de koekjes en meng ze daarna in de blender met de gesmolten boter en de bruine suiker.
- Schep dit deeg in een springvorm en spreid het gelijkmatig uit over de bodem. Druk het goed aan met een lepel.
- Plaats de springvorm in de ijskast terwijl je de plattekaas-vulling maakt.
- Week de blaadjes gelatine in koud water. Knijp ze vervolgens uit en smelt de gelatine in 2 EL water op een zacht vuurtje.
- Splits de eieren en klop de eierdooiers met de witte suiker tot ze zacht en romig zijn en er geen suikerkorrels meer in zitten.
- Roer de gesmolten gelatine door dit mengsel. Voeg vervolgens de platte kaas en het citroensap toe en meng alles goed door elkaar.
- Klop de eiwitten stijf en klop de room half op.
- Schep vervolgens eerst het opgeklopte eiwit en daarna de opgeklopte room door het plattekaas mengsel.
- Giet deze vulling over de koekjesbodem in de springvorm en laat de taart 2 uur opstijven in de koelkast.
- Maak de taart vlak voor het opdienen los van de kanten van de springvorm met een mes en open daarna de springvorm. Serveer eventueel met verse bessen of een coulis.
Geen commentaren