november 23, 2015
Zelf ricotta maken
Op zoek naar een lokaal (zerowaste) alternatief voor ricotta
Een tijdje terug maakte ik voor het Overschottendinner van MARTA deze snijbietgratin klaar. Aangezien er tijdens de MARTA markt enkel lokaal geteelde en geproduceerde voeding verkocht wordt, kon ik met het dinner natuurlijk niet onder doen. 1 probleem: het recept voor snijbietgratin vraagt om ricotta. Typisch Italiaans en bovendien niet echt van de goedkoopste.
In mijn zoektocht naar een lokaal alternatief voor ricotta vond ik echter dit recept van the kitchn om zelf ricotta te maken.
Zelf ricotta maken op basis van gewone melk? Het is super easy!
De voordelen van zelf ricotta maken
- Het kost echt niets, want je hebt er enkel volle melk en wat azijn voor nodig.
- Het is lokaal. Geen geïmporteerde Italiaanse ‘potekes’.
- Het is zerowaste (als je de verpakking van de melk niet meetelt).
- Het komt aardig in de buurt van ’the real deal’. Zelfgemaakte ricotta volgens onderstaand recept levert een iets minder romig resultaat op dan degene die je in de winkel koopt, maar het lijkt er toch wel ‘vreed’ op.
Wat heb je nodig om zelf ricotta te maken?
- volel melk en azijn dus
- een keukenthermometer
- een kaasdoek
- een fijne zeef
- een mengkom
Je kan deze zelfgemaakte ricotta onmiddellijk gebruiken of maximaal 1 week in en goed afgesloten potje in de ijskast bewaren.
Zelf ricotta maken
Instructies
- Warm de melk op een middelhoog vuur tot 93°C. Check regelmatig de temperatuur met de thermometer. De melk zal schuimig worden en beginnen stomen.
- Haal de melk van het vuur en roer het zout en azijn erdoor. Je zal zien dat de melk direct begint te 'schiften'.
- Laat de melk 10 minuten rusten zonder er nog door te roeren.
- Leg de kaasdoek in de fijne zeef en plaats deze bovenop een voldoende grote kom. Giet vervolgens de melk door de zeef.
- Laat de ricotta 15 à 40 minuten uitlekken tot deze de gewenste textuur heeft. Als je vrij romige ricotta wil, zal deze minder lang moeten uitlekken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
ilona
Wat een leuk idee. Is de temperatuur echt belangrijk denk je? Ik heb namelijk geen thermometer.
Empty Fridge
Hoi Ilona,
Ja de temperatuur speelt wel een rol, net als bij alle procedés om kaas of yoghurt te maken. Zo’n thermometer kost niet zo heel veel. Ik heb er voor 5 euro eentje in de Blokker gekocht (of bij Ikea). Maar als je het gewoon een keertje wil proberen, kan je gokken en de melk goed in het oog houden. Ze mag in principe net niet koken.
Succes ermee!
Jolien Pruis
Dit ga ik doen! Leuk en zo simpel, moet lukken.