december 14, 2013
Kruidenzout
Mijn grote bos rozemarijn om het terras begint er in deze tijd van het jaar altijd wat triestig uit te zien. Jammer om hem dood te laten vriezen.
Bij deze dus een Empty the fridge tip om met overschotjes verse kruiden een smaakbom te maken. Kruidenzout.
Grof zeezout, kruiden een mixer en een oven en je hebt een heerlijk zout om je gerechten extra smaak te geven.
Stevige kruiden zoals bvb. rozemarijn of tijm zijn ideaal.
De opties zijn eindeloos:
- Rozemarijn & salie
- Provencaals zout: tijm, rozemarijn, marjoraan, tarragon, lavendel, …
- Aziatisch: chili, koriander, citroengras, gember, …
- Dille met bieslook en citroenzeste (perfect voor bij eieren)
- …
Afhankelijk van welke ruiden je gebruikt kan je het voor verschillende gerechten gebruiken. De rozemarijn tijm mix is bvb. ideaal bij geroosterd vlees.
En voor de creatievelingen… Misschien een ideaal DIY kerstcadeau?
Weliswaar heel Amerikaans, maar toch handig om even een instructiefilmpje. Het recept in de video is anders dan wat ik hieronder oplijst, maar probeer vooral je eigen ding.
Kruidenzout
Ingrediënten
- 1/2 tas verse kruiden tijm, rozemarijn
- 1/2 tas zeezout grote kriustallen
- 4 à 5 teentjes knoflook (optioneel)
- 2 citroen(en) de zeste (optioneel)
Instructies
- Was de kruiden, verwijder de harde steeltjes tot je enkel de blaadjes over hebt en dep de kruiden droog met keukenpapier.
- Pel de knoflook en verwijder de groene kern indien nodig.
- Mix de look met 2 teentjes knoflook in een keukenrobot (of hak met de hand) en voeg daarna de verse kruiden toe. Het zoutmengsel moet de textuur van grof zand hebben.
- Stort het zoutmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en meng met de rest van het zout.
- Plaats de bakplaat gedurende 2 à 3 dagen in een goed verluchte ruimte (vlakbij een open raam bvb.) tot het droog is.
- Bewaar het zout in een propere, luchtdichte bokaal.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments