Make the most out of your ingredients
title image

9 tips voor restjes eiwit

9 tips voor restjes eiwit

Met de feestdagen en alle desserts, koekjes en gebak die ongetwijfeld in de maak zijn in jullie keukens, is de kans groot dat er een paar eiwitten geen culinaire bestemming gevonden hebben. Bijgevolg voor al de fervente mayonaise-draaiers onder jullie: 9 tips voor restjes eiwit.

Ook bij mij belandt het slijmerige goedje al gauw in de gootsteen, maar zelfs met een kleine hoeveelheid eiwit kan je een hele hoop lekkers klaarmaken. Bekijk onderstaande 9 tips voor restjes eiwit en je misschien weet jij dan wel weg met je overschot.

1. In de ijskast bewaren

Als je je restje eiwit goed afdekt met een stuk vershoudfolie of in een goed afgesloten bewaardoosje, kan je de rauwe eiwitten 2 à 3 dagen in de ijskast bewaren.

2. Invriezen

Wil je het restje eiwit liever een andere keer gebruiken? Invriezen is ook een optie.

  • Giet het eiwit in een ijsblokjesvorm en laat het gedurende minimaal 8 uur bevriezen. Op deze manier blijft het eiwit 12 maanden goed.
  • Het eiwit ontdooi je best gedurende één nacht in de ijskast.
  • Eens het ontdooit is, mag je het niet terug invriezen.

4. Glazuur

Ben je aan het bakken geslagen en heb je daardoor een beetje eiwit over? Perfect, je kan het gebruiken om er glazuur mee te maken voor je cake of koekjes.

  • Klop één eiwit schuimig.
  • Zeef 150 gram poedersuiker en roer deze door het eiwit.
  • Voeg ½ EL citroensap  toe.
  • Kleur desgewenst het glazuur met kleurstof.
  • Bestrijk er je cake, koekjes, donuts of andere baksels mee.

3. Meringues

Meringues is één van de eenvoudigste bereiding met een restje eiwit. Eerst en vooral klop je de eiwitten goed stijf met poedersuiker. Soms wordt er een beetje azijn, maïzena of gelatine aan toegevoegd om  ervoor te zorgen dat het eiwit niet instort. Vervolgens wordt het stijfgeklopte eiwit in de oven gedroogd. Bekijk het volledige recept hier >

Eens je die meringues gemaakt hebt, kan je ze natuurlijk opeten. Maar een andere – veel lekkerdere – dessert-optie is deze Eton Mess. Zoals de naam het zelf zegt een ‘kliederig’ nagerecht met meringues, slagroom en verse aardbeien. Eerder iets voor de zomer dus.

Empty the fridge - Eton mess
Maaltijd Dessert
Keuken Engels
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Bekijk het recept voor:Eton Mess
Maaltijd Dessert
Keuken Engels
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Bekijk het recept voor:Eton Mess
Empty the fridge - Eton mess

5. Macarons

Macarons zijn vrees ik eerder iets voor de serieuze hobbybakker die bereid is een paar uur in de keuken te staan en het recept X aantal keer uit te proberen. Want het kan wel even duren vooraleer deze ‘chewy’ koekjes echt perfect zijn.

6 . Ile flottante

Nog een dessert klassieker voor een grotere hoeveelheid eiwit is deze île flottante. Het stijfgeklopt eiwit wordt in melk gekookt en vervolgens ‘al drijvend’ geserveerd op Crème Anglaise.

7. Voor huid of haar

In plaats van het in de keuken op te gebruiken, kan een restje eiwit ook perfect dienen om je huid en haar er stralend te doen uitzien. Klik hier voor een een paar tutorials voor gezichtsmaskers met eiwit tegen acne of voor een hydraterend effect. Of bekijk deze link en gebruik het eiwit om je haar te doen stralen en de groei ervan te bevorderen.

8. Kokosrotjes

Een ander, zeer eenvoudig recept dat ik nog niet zo lang geleden poste zijn deze kokosrotjes. Super snel klaar en dat me een minimum aan ingrediënten.

Empty the Fridge - Kokosrotsjes
Maaltijd Gebak
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Beginner
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Bekijk het recept voor:Kokosrotsjes
Maaltijd Gebak
Keuken Belgisch
Moeilijkheidsgraad Beginner
Seizoen Herfst, Lente, Winter, Zomer
Bekijk het recept voor:Kokosrotsjes
Empty the Fridge - Kokosrotsjes

9. Pisco sour

Of heb je na alle champagne en cava van de kerstdagen eens zin in een cocktail? Probeer dan eens een Pisco Sour. Een populair drankje in Chili en Peru, met eiwit, Pisco, limoensap, suikersiroop en Angostura bitters. Bekijk hier het recept van dé cocktail BV van België Manuel Wouters.

(bron beelden: shutterstock.com / ile flottante / kokosrotsjes / pisco sour)

Geen commentaren.
Laat een bericht na: