Zelfgemaakte havermelk
Met mijn deelname aan 100 dagen afval vrij, ben ik weer iets meer op zoek naar manieren om mijn afvalberg zo veel mogelijk te verkleinen.
De basics om zo min mogelijk verpakking in huis te halen, zijn wat mij betreft:
- Groenten in de Colruyt of op de markt kopen, zonder verpakking en met zelf meegebrachte zakjes.
- Droge voeding zoveel mogelijk in een verpakkingsloze winkel zoals Lara kookt voor u of Robuust kopen. Of in goed te recycleren verpakkingen zoals papier (denk bvb aan havermout)
- Vegetarisch eten, want vlees en vis wordt meestal toch nog altijd om hygiënische redenen in plastiek verpakt. En als ik toch vlees wil, koop ik dat meestal bij de beenhouwer waar het verpakt wordt in een papiertje met plastiek velletje. Dat scheelt al een hoop verpakking en als je het plastiek velletje eraf trekt, kan je het papier nog recycleren.
- Sauzen en smaakmakers zoveel mogelijk zelf maken. Zo kan je heel gemakkelijk zelf rode wijn azijn of mosterd maken. En ook de meeste Aziatische sauzen kan je mits een paar basis ingrediënten zelf bereiden.
- Zelfgemaakte havermelk.
Zelfgemaakte havermelk vs amandelmelk
De laatste in het rijtje is zelfgemaakte havermelk. Ik probeerde al eerder om zelf amandelmelk te maken, wat vrij eenvoudig is, maar eerlijk gezegd vind ik de hoeveelheid werk die je erin steekt niet opwegen tegen de kostprijs.
- Amandelen kosten gemiddeld 16 euro de kilo. Als je dan uitrekent dat je voor 1 liter amandelmelk al gauw 200 gram noten (= 3,2 euro) nodig hebt, haal je dat er nooit uit. Want de goedkoopste amandelmelk van de Colruyt kost 1,65 euro/liter.
- Met zelfgemaakte havermelk ligt dat echter anders. (Bio)havermout kost +/- 4 euro/kilo en voor 1 liter havermelk heb je slechts 100 gram (0,4 euro) nodig. Reken er dan nog +/- 30 cent bij voor het water en de 2 dadels en je komt aan een prijs van 0,7 euro/liter.
Bovendien is de havermelk veel sneller klaar dan amandelmelk omdat je alles gewoon moet mixen en dan zeven, terwijl amandelen nog geweekt moeten worden. Wat mij betreft een win win dus.
Het enige nadeel aan de havermelk vind ik dat ze erg begint te dikken wanneer je ze opwarmt. Lijkt me logisch door het zetmeel dat erin zit, maar een koffie met warme of gestoomde havermelk is dus niet echt een optie. Voor de bereiding van havermout of pudding kan je zelfgemaakte havermelk dan wel weer perfect gebruiken.
Laat niets verloren gaan
Nadat je de havermelk hebt gezeefd of uitgewrongen in een neteldoek, blijft er een dikke havermoutpap over. Deze kan je nog prima gebruiken voor je ontbijt of om bijvoorbeeld havermout koekjes te maken.
(bron beeld: shutterstock.com)
Zelfgemaakte havermelk
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een voldoende grote, hoge kan of blender en mix gedurende een tweetal minuten tot je een mooie, romige melk bekomt.
- Giet de havermelk door een neteldoek en wring deze met de handen uit tot je alleen nog maar een dikke pap overhebt.
- Giet de havermelk in een propere, afsluitbare fles en bewaar ze 3 à 4 dagen in de koelkast.
No Comments