Make the most out of your ingredients
title image

Risotto… een restjes all-arounder!

Risotto… een restjes all-arounder!

Empty the Fridge - Risotto

Risotto is een Empty the Fridge recept bij uitstek, want je kan er zoveel meer in kwijt dan je denkt.

Risotto… een restjes all-arounder!

Risotto is echt een restjes all-arounder. Je kan er allerhande overschotjes uit jouw ijs- en voorraadkast mee opgebruiken. De basis voor een goede risotto? Deze 4 mogen zeker niet ontbreken:

Arborio rijst

Er is maar één soort rijst die in aanmerking komt voor risotto: Arborio rijst! Meer moet er dan ook niet over gezegd worden…behalve: zorg dat je altijd een voorraadje in huis hebt.

Groenten

Zoals voor de meeste gerechten in de Italiaanse keuken, geldt voor risotto de regel ‘less is more’. In een goede risotto wordt de hoofdrol ingenomen door de rijst. Bijgevolg is een risotto dan ook perfect om kleine overschotjes groenten op te gebruiken. Gebruik één soort, combineer een paar groenten die goed bij elkaar passen of vul aan met wat je nog in je voorraadkast of diepvries voorhanden hebt.

Een lekkere bouillon…

Doordat risotto vrij weinig ingrediënten bevat is het de bouillon die het grote werk moet doen. Zorg er dan ook voor dat ze goed afsmaakt.

…met witte wijn

Net daarom mag witte wijn niet ontbreken. Heb je nog een bodempje witte wijn in je ijskast staan of heb je een overschotje ingevroren? Nu is het moment om deze op te gebruiken.

…met kruiden

Breng jouw risotto op smaak met verse of gedroogde kruiden. Perfect om die laatste slap basilicum of uitgedroogde tijm op te gebruiken. Of om een  handvol ingevroren kruiden uit je vriezer toe te voegen.

Korstjes kaas

Is de blok Parmezaan zo goed als op? Geen probleem. Rasp er nog zoveel van af als je kan en de rest mag zo integraal mee in de risotto. De korst geeft nog super veel smaak af. Denk er enkel aan om het korstje aan het einde er terug uit te vissen.

Met deze 4 zaken heb je alles in huis om – ook al dacht je dat alles op was – een maaltijd op tafel te zetten. Eens je de verhoudingen kent, kan je naar eigen smaak an wat je ijskast te bieden heeft, van eender wat een risotto maken.

Volg dit basis-recept om jouw risotto te maken

 • Stoof 1 fijngesnipperde ajuin met 2 kopjes groenten aan in wat olijfolie.
 • Blus met 1/2 kopje witte wijn en laat de alcohol verdampen.
 • Roer 1 1/2 kopje arborio rijst en eventuele kruiden door de groenten.
 • Voeg beetje bij beetje 6 kopjes bouillon toe en roer tot de rijst gaar is (+/- 20 min)
 • Roer op het laatst 2/3 kopje kaas en een paar klontjes boter erdoor en kruid met peper & zout.
2 Commentaren
 • Foodie
  Beantwoorden
  november 26, 2016

  Rode wijn kan ook prima, heerlijk met aardbeien bijv. Carnaroli is ook een super rijst voor risotto hoor!! Eigenlijk kan er dus echt van alles door je risotto. Ook andere restjes kaas!

Laat een bericht na: