Make the most out of your ingredients

Peren bewaren

Heb je je ooit afgevraagd waarom de meeste peren in de winkel steeds zo hard zijn?

– Peren bewaren

Peren worden onrijp geplukt

Peren rijpen blijkbaar van binnen naar buiten uit. Om deze reden worden peren onrijp geoogst om te voorkomen dat ze overrijp zijn tegen dat jij ze in huis haalt.  Door dit ongewone rijp proces kan het zijn dat eens de buitenkant van de peer zacht aanvoelt, de kern al overrijp en melig is.

Hoe weet je wanneer de peer dan rijp is?

Om te weten wanneer een peer rijp is, duw je best lichtjes met je duim tegen de steel. Wanneer deze meegeeft is het fruit rijp. Afhankelijk van welk soort peer het is, kan de kleur veranderen naarmate ze verder rijpt.

Peren bewaren

  • Onrijpe peren bewaar je best bij kamertemperatuur.  Om het rijpingsproces te versnellen kan je deze methode gebruiken.
  • Rijpe peren kunnen in de koelkast bewaard worden. Als je veel rijpe peren hebt, kan je deze in dunne schijfjes snijden en invriezen in suikersiroop.
  • Overrijpe peren kunnen nog prima dienst doen in een fruitsoepje. Een lekker recept hiervoor vind je in het Empty the Fridge kookboek. Of maak er een perencompote van. Lekker voor in je ontbijtpap of om in te vriezen voor later.

Dessert met peren en balsamico

Empty the Fridge - Peren met balsamico

Eén van mijn favoriete nagerechten is trouwens met peer.

  • Snijd de peren in schijfjes van 1,5 cm en leg ze op een bakplaat.
  • Besprenkel ze met wat balsamicoazijn, honing en een beetje peper.
  • Bak ze +/- 20 min op 180°C tot ze gaar en gekarameliseerd zijn.
  • Serveer met wat ricotta of hangop gezoet met honing en geroosterde noten en zaden.

Snel, super lekker en gezond!

Geen commentaren.
Laat een bericht na: