Make the most out of your ingredients
title image

Koken in het wild met Groenloof

Koken in het wild met Groenloof

Empty the Fridge - Koken in het wild

Groenloof = een lokale en duurzame kruisbestuiving

Op 14 juni 2015 kookte ik samen met Saar van Groenloof en 13 andere kooklustigen in het wild in Haacht.

Saar contacteerde me een tijde geleden en vroeg of we samen niet een activiteit in elkaar konden steken. Zij organiseert met haar project Groenloof regelmatig groen geïnspireerde activiteiten. De nadruk ligt op kruisbestuiving, lokaal en duurzaam.

Een super madam met een oneindige lijkende inspiratie. Zo organiseerde ze ook al een tortelinni-fest met de madammen van Les Odettes een een ‘zaadbommen-gooi-dag’ voor de jongsten.

Maar op 14 juni was het dus tijd voor Koken in het wild met Groenloof

Het uitgangspunt was om aan de  overs van de Dijle met een 13-tal mensen in het wilde te koken. Iedereen zou zijn eigen restjes meebrengen en daarmee gingen we dan – aangevuld met lokaal en geplukte ingrediënten – iets lekkers op tafel zetten.

Mijn dag verliep als volgt…

Op het veld bij De Plek

Onze eerste stop was Bij de CSA boederij De Plek in Werchter. We waren voornamelijk op zoek naar groene en rode melde voor een tapenade, maar gingen met een rijkelijk gevuld mandje van ‘de melde’, raapsteeltjes (voor de risotto) en radijsjes naar huis. Een zalige plek waar je als lid zelf voor jou en je gezin mag gaan plukken wat je nodig hebt.

Next stop: De Dijle

Saar en ik installeerden ons aan een prachtig stukje grond met zicht op een meander van de Dijle en een stel oerkoeien (=eco grasmachines) en begonnen met de voorbereidingen. We hadden alvast icetea en rabarbersap gemaakt en ik ging aan de slag met een tapenade van groene en rode melde die we als hapje serveerden op een toastje met lokale geitenkaas.

Koken in open lucht

Iedereen had goed zijn best gedaan om restjes uit de ijskast of verse pluksels uit de moest- en kruidentuin mee te brengen. We hadden op voorhand wel wat ingrediënten doorgegeven, zodat we een paar gerechten zeker zouden kunnen klaarmaken.

Lekker in de zon ging iedereen aan de slag. Er werd duchtig geraspt, gehakt, geroosterd, geroerd en gekeuveld en 2 uur later schoof iedereen aan tafel voor een heerlijk feestmaal.

Zo maakten we o.a:

  • een risotto met aspergesteeltjes en pangrattato
  • tzatziki van restje komkommer en yoghurt
  • flatbreads met kruiden, gegrilde groenten en chimischurrisaus
  • een panzanella van oudbakken brood en rijpe tomaten

En als dessert:

  • een moes van rabarber en appeltjes met hangop
  • beignets van vers geplukte vlierbloesems met suiker

Ik vond het alvast een super dag

Fijne mensen, gezellig samen koken en heerlijk om eens in de open lucht in de potten te kunnen roeren. Een perfecte zondag en zeker voor herhaling vatbaar!

Een overzicht van alle recepten vind je hier >

Houd zeker de site van Groenloof in het oog voor komende activiteiten!

Geen commentaren.
Laat een bericht na: