Make the most out of your ingredients
title image

Keep it clean this Christmas

Keep it clean this Christmas

Empty the Fridge - Keep it clean this Christmas

Kerst is de periode bij uitstek van veel en lekker eten en onvermijdelijk veel kliekjes.

Op zich geen probleem zolang je al dat lekkers natuurlijk niet verloren laat gaan. Vorig jaar wijde ik al een bericht aan een zo duurzaam mogelijke Kerst en recepten met overschotjes van de feestdagen heb ik ook altijd in de aanbieding. Maar dit jaar wil ik het vooral hebben over hoe jullie je koelkast en voorraadkast in gereedheid kunnen brengen voor de feestdagen.

Breng je koelkast op orde

Voor je aan de jaarlijkse ‘shopping-trip’ voor de feestdagen begint, houd je best eerst even een grote kuis in je koelkast een voorraadkast.

THT vs. TGT

Check de houdbaarheidsdatum van alle producten in je koelkast en gooi vervallen items weg. Doe hetzelfde in je voorraadkast. Zo heb je ineens een goed overzicht van wat je nog in huis hebt en dus niet opnieuw moet kopen, of niet wel. Vanaf nu behoren 5 halfvolle flesjes sojasaus of 3 verschillende soorten mosterd (hopelijk) tot het verleden!

Start met een propere kast

Je koel- en voorraadkast zullen nu misschien al ineens een pak leger zijn… De uitgelezen kans om ze grondig te kuisen en zo bacteriën of beestje te voorkomen. Geef je koelkast een grondige poetsbeurt voor je alles weer inlaadt. Grootmoeders middeltjes zoals azijn, bicarbonaat of citroensap komen hierbij goed van pas. Ze verwijderen geurtjes en laten geen chemische stoffen of micro-plastics na. Hoe natuurlijker hoe beter voor de plek waar je voedsel bewaart.

Optimaal winkelen

Klaar om naar de winkel te gaan?

  • Maak zeker op voorhand een goed boodschappenlijstje zodat je niet met onnodige of dubbele items thuis komt.
  • Ga niet met honger naar de winkel en weersta aan promoties. 1 fazant kopen, eentje gratis klinkt misschien wel aanlokkelijk, maar wie gaat het allemaal opeten?
  • Misschien heb je ook wel baat bij deze tips om je inkopen koel te houden. Het zou zonde zijn dat die karrenvracht aan vlees, kroketten en lekkere fijnkost een beetje verlept bij je thuis aankomt.

Bewaar alles in de juiste zone

Check deze video van Koelkast in orde en bewaar ingrediënten optimaal in de juiste zone van je koelkast.

Je ziet, met een klein beetje voorbereidend werk en ‘common sense’ kan jij dit jaar zo optimaal mogelijk je inkopen doen voor de Feestdagen. Je zal zien dat de eindrekening misschien al een pak lager zal liggen dan anders. Bovendien zal je door goed in te kopen en te koken, een pak minder overschotjes hebben. Dubbel uitgespaard en een prima start om ook in 2019 voedselverspilling tegen te gaan.

Meer tips om en rond de koelkast vind je op koelkastinorde.be

Geen commentaren.
Laat een bericht na: