Make the most out of your ingredients
title image

10 tips voor een zalige, zorgeloze, duurzame Kerst

10 tips voor een zalige, zorgeloze, duurzame Kerst

Kijk je begin december altijd al uit naar de feestdagen? De gezelligheid, de cadeautjes, het lekker tafelen met familie en vrienden. Ik alvast wel, maar de laatste jaren stoor ik me toch steeds vaker aan de overconsumptie waar we ons zo vaak tijdens die periode van het jaar door laten vangen.

Vaak koop je niet zomaar één kadootje voor elkaar maar meerdere, of een best duur iets. En de feestmenu is meestal ook een bourgondische bedoening: hapjes een voorgerecht, een uitgebreid hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en als afsluiter een decadent dessert om dat laatste gaatje (dat er niet meer is) te vullen. Don’t get me wrong, ik geniet er ook met volle teugen aan, maar soms is het toch allemaal een beetje teveel van het goede. Om over het prijskaartje nog maar te zwijgen.

Wil jij deze kerst ook wat zuiniger, met minder overdaad en duurzamer, maar daarom niet minder feestelijk inzetten?

Dan geef ik jou bij deze enkele top tips mee voor een zalig zorgeloze, duurzame kerst…

10 tips voor een zalige, zorgeloze, duurzame Kerst

Recycleer en decoreer

Houd je van leuke kerstballen, guirlandes en wat nog meer, maar wil je het goedkoop houden?

  • Maak zelf papieren guirlandes
  • Koop in de kringwinkel of tweedehandszaak leuke kerstversiering. Lekker goedkoop en met een beetje geluk vind je nog mooie vintage kerstballen.
  • Knip een paar takjes uit de kerstboom en decoreer deze met wat rood lint en een kerstbal. Zo heb je in een handomdraai en voor quasi geen geld een leuke tafeldecoratie.
  • En voor het last minute inpak-werk: Snuister eens door je oude magazines voor leuke stukjes papier, of gebruik restjes lint en stof om je cadeautjes een persoonlijke touch te geven.
  • Meer inspiratie vind je hier >

Serveer een duurzame kerstmenu

Dit jaar probeerde ik op een aantal zaken te letten bij het samenstellen van de kerstmenu. De ingrediënten moesten zo lokaal en seizoensgebonden, en alles moest zoveel mogelijk zelf bereid zijn. Wat je zelf maakt smaakt meestal beter, is goedkoper en voor mij een belangrijke factor: je haalt een berg minder verpakking in huis.

Tips voor een duurzame kerstmenu

  1. Koop zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden
  2. Maak zoveel mogelijk zelf om. Zo bespaar je niet alleen op de kosten, maar beperk je ook de afvalberg. Denk aan aperitiefhapjes, koekjes, dessert, vulling van je kalkoen, …
  3. Kijk wat je nog in huis hebt. Misschien kan je met een paar basics uit je voorraadkast en diepvries nog wel een verassend hapje bereiden.
  4. Stel je menu goed op en overdrijf niet met de porties. Als je een voor-, hoofd- en nagerecht klaarmaakt kan je gerust wat kleinere porties serveren.
  5. Laat niets verloren gaan…

Dit jaar staat er tijdens ons familiefeest bijgevolg het volgende op de menu:

Hapje: zanddeegkoekjes met restjes kaas en rozemarijn

Ideaal om restjes kaas of charcuterie op te gebruiken. Gemakkelijk op voorhand te maken en spotgoedkoop.

Voorgerecht: Beuling met een stukje kalfstong op een bedje van appelmoes

De beuling komt van bij de lokale slager, de appelmoes maak ik zelf met appels uit de tuin van een tante.

Hoofdgerecht: een klassieke kalkoen met een brood vulling, witloof, worteltjes, veenbessensaus en hasselback patjatjes

Check deze post voor vulling inspiratie om je overschotjes oud brood op te gebruiken. En de hasselbach patatjes zijn mijn nieuwste ontdekking om aardappelen op te gebruiken. Het is eens wat anders dan kroketten.

Dessert: Ananas carpaccio met een zelfgemaakte semifreddo van witte chocolade en amandel praliné

‘Love your Christmas leftovers’

Ook al heb je bovenstaande tips voor een duurzaam kerstmenu gevolgd, dan heb je hoogst waarschijnlijk nog restjes op overschot. Neem de volgende tips en tricks in acht en laat zo weinig mogelijk verloren gaan:

De zorgeloze kersttips van Hello fresh

Op zoek naar nog meer tips voor een ontspannen Kerstfeest? Check zeker ook de lijst van Hello fresh en geniet nog meer van de feestdagen!

(bron beelden: shutterstock.com)

Geen commentaren.
Laat een bericht na: