Make the most out of your ingredients
title image

Kaas in olijfolie bewaren

Kaas in olijfolie bewaren

Empty the Fridge - Kaas in olijfolie bewaren

Stond er tijdens Kerst of Nieuwjaar een kaastafel op het menu en heb je nog super veel kaas over?

Je zou van de restjes kaas natuurlijk ook een kaasfondue, pasta met kaassaus of een hartige kaastaart kunnen maken. Maar als je na de Feestdagen en al de Bourgondische etentjes wat gezonder wil koken, is de overschotjes kaas voor later bewaren een betere optie. En daarvoor leent kaas in olijfolie bewaren zich perfect!

Kaas in olijfolie bewaren voor extra smaak

Je hebt waarschijnlijk ooit al eens fetablokjes in olie in de supermarkt gekocht, maar eigenlijk kan je zelf super gemakkelijk kaas in olijfolie bewaren. Zo maakte ik bijvoorbeeld al eens Labneh – kaasballetjes gemaakt van uitgelekte yoghurt en ingelegd in olijfolie. Al wat je nodig hebt is een restje (liefst stevigere) kaas, olijfolie en wat kruiden voor extra smaak.

Kies voor goede olijfolie en kruiden zoals rozemarijn, tijm of zongedroogde tomaten om je kaasblokjes extra smaak te geven. De olie zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij de blokjes kaas kan en dat deze dus niet kan bederven. Bovendien voorkomt de olie dat de kaas uitdroogt. Deze bewaartechniek is dan ook ideaal om al wat uitgedroogde kaas terug zachter te maken.

Kaas in olijfolie bewaren. Hoe doe je dat?

Bereid je bokaal voor

  • Kies een bokaal die voldoende groot is om alle blokjes kaas te bewaren en de olie. De olie moet de blokjes kaas volledig bedekken, dus zorg voor voldoende marge bovenaan de bokaal.
  • Zorg dat de bokaal gesteriliseerd zodat je ingelegde kaas niet slecht wordt. De olijfolie voorkomt dat er bacteriën bij de kaas kunnen, maar als je bokaal niet proper is, schiet je natuurlijk niet veel op.

Kies je kaas

Kies voor hardere kazen zoals bijvoorbeeld gouda, geitenkaas, Parmezaan, stevige feta of Manchego. Snijd de kaas in hapklare stukjes van +/- 1,5 cm.

Empty the Fridge - Kaas in olijfolie bewaren

(stockfoto Anna Pustynnikova / Shutterstock)

Kies je smaakmakers

Afhankelijk van het soort kaas dat je gebruikt wil je misschien andere smaakmakers en kruiden toevoegen. Bij deze alvast wat inspiratie om je kaas in olijfolie extra pit te geven.

  • Feta + zongedroogde tomaat + oregano
  • Parmezaan + rozemarijn + knoflook
  • Manchego + verse chilipepers + oregano
  • Geitenkaas + peperbolletjes + tijm + citroenzeste
  • Gouda + tijm + peperbolletjes

 

Enkele tips

  • Gebruik geen rauwe knoflook, aangezien in dat geval de kans op botulisme ontstaat. Je kan wel geroosterde of gepekelde knoflook gebruiken.
  • Gebruik enkel harde kruiden. Zachte kruiden verhogen het risico dat je kaas bederft.

Mengen en minimaal een weekje wachten

  • Voeg de gekozen smaakmakers toe aan je bokaal.
  • Schep als laatste de blokjes kaas in de bokaal en overgiet met olijfolie van goede kwaliteit. Zorg dat alle kaas goed onderstaat zodat er geen lucht bij kan.
  • Zet de bokaal goed afgesloten op een donkere plek en wacht een week zodat alle smaken zich goed vermengen.

Op deze manier kan je kaas in olijfolie in de koelkast meerdere maanden bewaren.

Na een week hebben de kruiden hun smaak al wat afgegeven en kan je je kaas in olijfolie voor het eerst proeven.

Ze smaakt natuurlijk heerlijk zo gewoon als hapje, maar ook in salades of op de boterham.

(stockfoto Cris Larom / Shutterstock)

Geen commentaren.
Laat een bericht na: