Make the most out of your ingredients
title image

Vakantie: koelkast en diepvries tips

Vakantie: koelkast en diepvries tips

Empty the Fridge - Hoe ijskast legen voor je op vakantie vertrekt 2

Ga je tijdens de zomervakantie voor korte of langere tijd op reis? Dan is het geen slecht idee om je ijskast en/diepvries uit te kuisen en misschien zelfs volledig uit te schakelen.

Velen onder jullie denken misschien dat het voordelig is om je ijskast gedurende de vakantie volledig uit te schakelen, maar als je het energieverbruik afweegt tegenover het weggooien of weggeven van de inhoud van je ijskast en diepvries, loont dit zich vaak niet de moeite.

Ik ga op reis. Moet ik mijn ijskast en diepvries uitschakelen?

Weg voor een kort weekend

Als je slechts een paar dagen weg bent, hoef je je weinig aan te trekken van de inhoud van je ijskast. De meeste verse ingrediënten blijven 3 à 4 dagen houdbaar.

Tussen 4 à 10 dagen op reis

Vanaf dat je langer dan 4 dagen op reis gaat, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat er geen verse ingrediënten meer in je ijskast zitten die gemakkelijk bederven.

Zorg dat je de week ervoor:

  • Zoveel mogelijk van je bederfbare ingrediënten opeet. Hiermee bedoel ik zuivel, vlees, fruit en zachte groenten.
  • Houd hierbij rekening met het verschil tussen Ten minste houdbaar tot en Ten minste te gebruiken tot (THT vs. TGT)
  • Zo weinig mogelijk boodschappen doet (kliekjes-week!).

Vlak voor je vertrekt:

  • Maak van resterende groenten een tomaten-groentesaus of soep en vries deze in voor later.
  • Maak van restjes fruit back-up smooties.
  • Vries restjes melk of alcohol in met de ijsblokjes-methode
  • Geef eventuele overschotten weg aan vrienden of familie.

Langer dan 1 maand op reis

Vanaf 1 maand loont het energie-gewijs al meer de moeite om je ijskast en diepvries volledig uit te zetten.

Bovenstaande tips blijven gelden, alleen zal je nog grondiger je overschotjes moeten opgebruiken en weggeven.

Je diepvries legen:

Wat voor mij altijd werkt is een inventaris te maken van de inhoud van je vriezer en daarrond een weekmenu te plannen. Ik sta er zelf altijd van versteld wat je nog allemaal kan klaarmaken als je deze aanvult met ingrediënten uit je voorraadkast.

Eens je alles opgegeten of weggegeven hebt:

  • Zet beide toestellen volledig uit en haal ze uit het stopcontact.
  • Laat de diepvries ontdooien en kuis beiden grondig.
  • Vervolgens is het geen slecht idee om je ijskast en diepvries met krantenpapier en een stukje houtskool te vullen. Dit voorkomt schimmels en verwijderd vreemde geurtjes.
  • Een andere optie om vieze geurtjes tijdens je afwezigheid te vermijden, is om beide toestellen op een kier te laten staan, zodat de lucht kan ontsnappen.

Happy holidays!

(bron beelden: shutterstock.com – gele ijskast)

Geen commentaren.
Laat een bericht na: