augustus 28, 2015
12 tips voor een restje koffie
Eén van mijn favoriete drankjes tijdens de zomer is deze iced koffie. Perfect voor als het extreem warm is en je toch je koffietax wilt halen.
Maar zoals deze 12 tips voor een restje koffie bewijzen is er zoveel meer waarvoor je een restje koude koffie kan gebruiken!
Drankjes
- Ijskoffie
- Ijsblokjes
Als je echt zuinig wil omspringen met je restje koffie, kan je deze volgens de ijsblokjes-methode invriezen en een andere keer gebruiken voor je ijskoffie. - ‘Spiked’
Voor degenen die fan zijn van cocktails zoals een White Russian en een restje koffie willen transformeren tot een lekker alcoholisch drankje… Check deze lijst van supercompressor.com >
Hartig
Geloof het of niet, maar een restje koffie kan prima dienen om ook hartige gerechten een bom smaak mee te geven. Denk maar aan:
- Chili con carne (met chocolade erbij komt het helemaal goed)
- Kip met krieken en koffie (food52.com)
- Varkenskotelejes met melasse en koffie (foodnetwork.com)
- Nog meer inspiratie zoals baked beans en lamskoteletjes met koffiejus vind je hier
Gebak en dessert
Het eerste waar iedereen aan denkt bij een dessert met koffie is waarschijnlijk tiramisu. Maar de opties zijn quasi eindeloos:
- Tiramisu met speculoos en bessen
- Koffiegranita
- In browniebeslag: voeg een restje koffie toe aan je beslag i.p.v. water of melk zoals bijvoorbeeld in dit recept voor brownies met rode biet of Idaho potatoe cakes
- Hartig kan ook zoals met deze koffie crackers (zavor.nl)
- Old-school met een twist: rijstpap met koffie (photo-copy-ann.blogspot.be)
Koffie granita
Ingrediënten
- 300 ml koffie hoe straffer hoe beter
- 60 gram suiker
- 150 ml slagroom
- 1/2 TL poedersuiker
- 1/2 vanillestok
Instructies
Voor de granita
- Warm de koffie samen met de suiker op een laag vuur tot de suiker volledig opgelost is.
- Giet dit mengsel in een metalen of plastieken, platte schaal die in de diepvries kan en bevries de granita gedurende +/- 40 min.
- Haal de granita uit de diepvries en verplaats de gevormde ijskristallen met een vork van de zijkanten naar het midden van de schaal.
- Plaats de granita vervolgens opnieuw gedurende 20 min in de diepvries.
- Herhaal dit procédé tot er alleen nog maar ijskristallen over zijn.
Voor de slagroom
- Schraap de zaadjes uit de vanillestok.
- Doe de slagroom, poedersuiker en vanillezaadjes in een propere kom en klop deze met een mixer tot hij dik, maar toch nog een beetje lopend is. Optioneel kan je dus ook nog wat kleine blokjes geconfijte gember aan de slagroom toevoegen. Net dat kleine extraatje...
- Serveer de granita met de slagroom.
Annelyse
ik wacht nog altijd op die tiramisu van oreokoekjes 😉
Empty Fridge
Ik weet het. Maar ik heb die oreo’s al elke keer helemaal opgegeten en geen over. Hopelijk lukt het binnenkort wel 😉 Dan ben jij de eerste die het hoort!