Make the most out of your ingredients

12 tips voor een restje koffie

12 tips voor een restje koffie

Eén van mijn favoriete drankjes tijdens de zomer is deze iced koffie. Perfect voor als het extreem warm is en je toch je koffietax wilt halen.

Maar zoals deze 12 tips voor een restje koffie bewijzen is er zoveel meer waarvoor je een restje koude koffie kan gebruiken!

Drankjes

  • Ijskoffie
  • Ijsblokjes
    Als je echt zuinig wil omspringen met je restje koffie, kan je deze volgens de ijsblokjes-methode invriezen en een andere keer gebruiken voor je ijskoffie.
  • ‘Spiked’
    Voor degenen die fan zijn van cocktails zoals een White Russian en een restje koffie willen transformeren tot een lekker alcoholisch drankje… Check deze lijst van supercompressor.com >

Hartig

Geloof het of niet, maar een restje koffie kan prima dienen om ook hartige gerechten een bom smaak mee te geven. Denk maar aan:

  • Chili con carne (met chocolade erbij  komt het helemaal goed)
  • Kip met krieken en koffie (food52.com)
  • Varkenskotelejes met melasse en koffie (foodnetwork.com)
  • Nog meer inspiratie zoals baked beans en lamskoteletjes met koffiejus vind je hier

Gebak en dessert

Het eerste waar iedereen aan denkt bij een dessert met koffie is waarschijnlijk tiramisu. Maar de opties zijn quasi eindeloos:

Koffie granita

Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Dessert
Keuken Italiaans
Porties 2

Ingrediënten
  

Instructies
 

Voor de granita

  • Warm de koffie samen met de suiker op een laag vuur tot de suiker volledig opgelost is.
  • Giet dit mengsel in een metalen of plastieken, platte schaal die in de diepvries kan en bevries de granita gedurende +/- 40 min.
  • Haal de granita uit de diepvries en verplaats de gevormde ijskristallen met een vork van de zijkanten naar het midden van de schaal.
  • Plaats de granita vervolgens opnieuw gedurende 20 min in de diepvries.
  • Herhaal dit procédé tot er alleen nog maar ijskristallen over zijn.

Voor de slagroom

  • Schraap de zaadjes uit de vanillestok.
  • Doe de slagroom, poedersuiker en vanillezaadjes in een propere kom en klop deze met een mixer tot hij dik, maar toch nog een beetje lopend is. Optioneel kan je dus ook nog wat kleine blokjes geconfijte gember aan de slagroom toevoegen. Net dat kleine extraatje...
  • Serveer de granita met de slagroom.
Recept afdrukken Pin recept
2 Comments
  • augustus 28, 2015

    ik wacht nog altijd op die tiramisu van oreokoekjes 😉

Laat een bericht achter