Zelf selderijzout maken
Selderblaren weggooien? I don’t think so…
Een selder op zich helemaal opgebruiken is al een opgave, maar de blaren belanden meestal toch wel in de GFT-bak. Not anymore… want je kan gemakkelijk zelf selderijzout maken! Niet te vergelijken met het soort dat je op café bij de blokjes kaas krijgt, want dat wordt gemaakt van gemalen selderijzaadjes, maar het komt toch aardig in de buurt. Zeker het proberen waard.
Smaakmaker
Zout met een smaakje is altijd goed om wel ergens over te strooien, zoals bvb. salades, eiersalade, maïssoep, … .
En in een goed afgesloten pot blijft het maandenlang goed, op voorwaarde dat je de blaadjes kurkdroog zijn natuurlijk.
TIP
Eventueel kan je de gedroogde selderblaren met de hand een beetje verkruimelen en dan samen met het zeezout mengen. Vervolgens vul je zo’n wegwerp zoutmolentje van de supermarkt met het selderijzout en kan je het à la minute malen.
Selderijzout
Instructies
- Pluk de blaren van de selder, was ze en dep ze droog met keukenpapier of een propere theedoek.
- Leg de blaadjes selder op een ovenplaat.
- Plaats de ovenplaat in een op 100°C voorverwarmde oven en laat de selderblaren gedurende +/- 20 minuten drogen.
- Haal de blaren, wanneer ze volledig droog zijn, uit de oven en laat ze afkoelen.
- Doe de blaren, samen met het zeezout in een vijzel, en maal alles fijn.
- Bewaar het selderijzout in een proper potje met een schroefdeksel.
Smits Theo
hallo
Ik zou selderzout willen maken.
Kunt u mij zeggen wat ik moet gebruiken? Kan men die blaadjes zo laten drogen in de zon? Ik woon in tenerife (altijd zon).
Hoe veel moet ik van ieder gebruiken?
De beste groeten,
Theo
Empty Fridge
Hallo Theo,
Als de zon fel genoeg schijnt, lijkt het mij geen probleem om de blaren in de zon te drogen. Allen wel zien dat ze niet wegwaaien :).
De hoeveelheden staan in het recept: 2 kopjes selderijblaren t.o.v. 2 EL grof zout.
Succes! En laat me weten of het drogen in de zon goed gelukt is.
Groetjes,
Jennifer