Make the most out of your ingredients
title image

Teveel zout gebruikt?

Teveel zout gebruikt?

Empty the Fridge - Teveel zout gebruikt?

Mijn grootste zout faux-pas in de keuken was ooit dat ik een dessert maakte en per ongeluk en er een hele schep zout in plaats van suiker indeed (de 2 verpakkingen zagen er quasi identiek uit en stonden naast elkaar). Gelukkig kon ik de fout nog rechtzetten door het grootste deel van het zout er snel uit te scheppen. Bovendien gaf het beetje zout dat overbleef best nog wel een lekkere smaak aan het gerecht. Al bij al was het in mijn geval dus niet zo heel erg dat ik me vergist had, maar wat doe je nu als je teveel zout gebruikt hebt in een bereiding?

Teveel zout gebruikt?

Heb je teveel zout gebruikt en proeft je soep of saus echt niet lekker. Gooi ze niet onmiddellijk weg. eén van onderstaande tips kan je bereiding misschien nog wel van de vuilbak redden. Deze tips zijn vooral van toepassing voor soepen of sauzen waarin je teveel zout hebt gebruikt. Ze zijn lopend genoeg om nog te redden.

Verdubbel het recept

Heb je nog voldoende ingrediënten over om de bereiding uit te breiden? Verdubbel dan het recept en laat zout of bouillon achterwege.

Leng aan

Zeker voor soepen is dit de eenvoudigste methode. Voeg extra, ongezouten vloeistof zoals water of melk toe en laat de soep 15 min pruttelen. Proef of de smaak niet de flets is.

‘Aardappel of rijst to the rescue’

Leg een geschilde aardappel in de soep of saus en laat deze 15 min meekoken. De aardappel zal een groot deel van het overtollige zout opslorpen. Verwijder de aardappel vooraleer je de soep serveert. Hetzelfde procédé kan je toepassen door een beetje gekookte witte rijst (gepureerd met wat water) aan de soep toe te voegen. De rijstpuree zal het zout absorberen.

Pas de smaak aan

Vaak kan de toevoeging van een extra ingrediënt de te zoute smaak terug in balans brengen. Vertrouw op je smaak en voeg een beetje suiker, azijn of zure room toe om de smaken van je soep of saus minder zout te maken.

Geen commentaren.
Laat een bericht na: