Pasta is en blijft zo één van die ingrediënten waar we maar al te vaak te veel van klaarmaken.
Je kan restjes pasta voorkomen door juist te portioneren uit de ‘losse pols’, gewogen of met een spaghettimeter. Maar als je ondanks dat toch nog in geslaagd bent om teveel pasta gekookt te hebben, ben je misschien meer gebaat bij de beste manieren om pasta op te warmen. Want als je al een overschotje gaat opeten, heb je niet bepaald zin in platte, aan elkaar gekoekte sliertjes…
Olie bij de pasta
Een heel belangrijke truc als je weet dat je spaghetti gaat over hebben, is een lepeltje olijfolie door je pasta roeren. De olie zorgt ervoor dat de sliertjes niet één aan elkaar gekoekte brok gaan vormen. Ook kan je zo de pasta daarna gemakkelijker portioneren.
Pasta opwarmen doe je zo
1. Pasta opwarmen in kokend water
Deze manier is vooral geschikt als je pasta zonder saus wil opwarmen.
- Doe je overschotje pasta in een fijne zeef.
- Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen.
- Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
- Haal de zeef uit het water, laat kort uitlekken en voel of de pasta goed door gewarmd is.
- Herhaal bovenstaande stappen desnoods tot de pasta mooi warm is.
2. Pasta opwarmen in de oven
Als je een grotere portie spaghetti of ovengerechten zoals lasagne of cannelloni over hebt, is pasta opwarmen in de oven een goede optie. De temperatuur wordt gelijkmatiger verdeeld waardoor alles mooi doorwarmt.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Bedek je overschotje pasta of lasagne met aluminiumfolie.
- Zit je spaghetti of lasagne er een beetje droog uit? Voeg dan een scheutje melk toe om uitdroging te voorkomen.
- Warm de pasta gedurende +/- 20 min op in de oven.
- Prik met een mes in het midden en houd het mespuntje tegen je onderlip om te testen of je restje voldoende opgewarmd is.
3. Pasta opbakken op het vuur
Heb je een restje spaghetti met een lopende saus over? Dan is pasta opwarmen op het vuur de goede manier.
- Doe een beetje olie of boter in een pan en voeg de pasta toe.
- Warm op op een middelhoog vuur en roer er regelmatig door om de warmte gelijkmatig te verspreiden en aanbakken te voorkomen.
- Voeg desnoods een beetje extra saus (tomaten of room) of wat water toe.
TIP: Sauzen op basis van room of wijn, warm je best zeer traag op een laag voor op om te voorkomen dat de saus schift.
4. Pasta opwarmen in de microgolf
De microgolf gebruik je best enkel om een kleine porties spaghetti op te warmen. Bij grotere porties wordt de warmte nogal ongelijk verspreid waardoor je er een of deels warme, deels koude pasta bekomt of een loeiend hete, overgekookte ‘vlaai’ lasagne aan overhoudt. Geen van beiden ideaal.
- Doe de pasta in een kom die geschikt is voor de microgolf.
- Voeg een klein beetje olie of boter toe als je dat nog niet op voorhand had gedaan.
- Dek de kom af met een grotere kom of plasticfolie om een stoom-effect te creëren.
- Warm de pasta gedurende 1 minuut op middelhoge stand.
- Roer kort door de pasta en warm desnoods telkens kort (30 sec) bij tot deze volledig warm is.
Kim
Wanneer ik pasta+saus opwarm voeg ik een scheutje water doe en dek de boel af, zodat het inderdaad wat ‘gestoomd’ wordt. Ik heb trouwens ooit ergens gelezen dat opgewarmde pasta je maar half zoveel calorieën geeft dan verse pasta. Heeft wat te maken met het feit dat het opnieuw samen zorgt voor complexere koolhydraten die je lichaam niet afgebroken krijgt
Empty Fridge
Hey Kim
Daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik las net dit artikel (http://www.bbc.com/news/magazine-29629761) en daarin staat dat men vermoedt dat dit wel geldt voor koude pasta, maar dat – eens je ze terug opwarmt – deze terugkeert naar zijn oorspronkelijke staat.