Make the most out of your ingredients
title image

Koken met restjes

Je moet al super georganiseerd zijn om boodschappen te doen die exact afgestemd zijn op jouw gezin en dan nog alles in de juiste hoeveelheden klaar te maken.

Je kan nog zo mooi weekmenu’s opstellen en allerlei portieneer-tools gebruiken. Om te zeggen: “Neen, we gaan vandaag niet uit eten, want er staat al spaghetti bolognaise op het menu” terwijl het zonnetje buiten heerlijk schijnt je je zin hebt om met vrienden gezellig uit te gaan eten is ook maar saai.

Dat je bijgevolg nog halve groenten en bussels verlepte kruiden of restjes vlees of vis op overschot hebt, overkomt ons allemaal regelmatig denk ik. Koken met restjes dus. Het is op de eerste plaats voordelig, ecologisch verantwoord en vaak sneller dan naar de winkel te moeten gaan en iets ‘from scratch’ klaar te maken.

Creatief koken met restjes

Wat mij betreft is koken met restjes ook de meest creatieve manier om aan de slag te gaan in de keuken en de ultieme vorm van budgetkoken. Je hebt niet de keuze uit een heel arsenaal aan ingrediënten en moet vaak inventief omspringen met wat je nog in je ijskast hebt liggen met verrassende en lekkere combinaties tot resultaat.

Maar wat maak je er nu mee? Multi restjes recepten

Hieronder vind je enkele multi-restjes recepten om de vaak voorkomende restjes zoals groenten, rijst, pasta, vlees/beleg en kaas tot iets lekkers te combineren.

Bewaren

Bewaren

Fritatta’s en omeletten met overschotjes

Fritatta is een soort van Italiaanse omelet die deels in de oven gebakken wordt, waardoor het een krokant korstje krijgt. Je kan er restjes groenten, beleg, kaas en pasta in kwijt. Een echte allrounder dus.

Empty the fridge - Nasi goreng

Gebakken rijst a.k.a. Nasi Goreng

Nasi goreng is eveneens een recept waar je een je overschotjes rijst en heel scala aan groenten en overschotjes vlees voor kan gebruiken. Binnen een kwartier heb je een lekkere rijstschotel op tafel staan. En gebakken eitje erover en wat chutney erbij en je bent gesteld.

Maaltijdsoepen

Stevige maaltijdsoepen zijn de laatste in het rijtje van triple leftover recepten. Een combinatie van kleine restjes groenten (vers of uit de diepvries), aangevuld met overschotjes vlees zoals spek, ham, of gebraden kip en sliertjes pasta, een beetje rijst of aardappelen als vullers en je hebt snel een hartige, vullende maaltijd op tafel.

TIP/ Kook een korstje kaas mee in de soep, voor extra smaak.

Pizza

Ook pizza is een veelzijdige Empty the Fridge oplossing. Een restje tomaten- of bolognaisesaus is snel voorhanden, wat schijfjes groenten en beleg erbij, een ready-made of zelfgemaakt deeg en je hebt alles in huis voor een TV-dinner of lekker apertitief-hapje.

Klik hier voor meer pizza inspiratie

Bewaartips

Tips voor het optimaal en voedselveilig bewaren van etenswaren en restjes.

    Er werden geen berichten gevonden.

Meer bewaartips

Vind recepten afgestemd op de inhoud van jouw ijskast

Heb je al zin om aan de slag te gaan met wat er in jouw ijskast ligt. Bekijk dan zeker de Empty the Fridge zoek-functie waar je meerdere ingrediënten kan selecteren om het ideale recept te vinden. En vond je niet wat je zocht? Stuur me dan gerust een mailtje met een lijstje van jouw fridge-content en ik ga op zoek naar een lekker recept.

Vind de perfect match voor jouw restjes