Make the most out of your ingredients
title image

Hoe plan je het schrijven van een kookboek?

Hoe plan je het schrijven van een kookboek?

Empty the Fridge - Hoe plan je het schrijven van een kookboek?

Misschien lazen jullie het al in deze post, maar in Februari 2017 komt het Empty the Fridge kookboek uit bij Uitgeverij Van Halewyck. Apetrots ben ik en tegelijkertijd soms een beetje overweldigd door wat er allemaal bij komt kijken.

Hoe plan je het schrijven van een kookboek?

Door mijn job als webdesigner ben ik het gewoon om projecten op te volgen en volgens een bepaalde methode te werk te gaan. En sowieso zit de ‘Deutsche Gründlichkeit’ er bij mij een beetje ingebakken, maar toch… er komt heel wat kijken bij het schrijven van een kookboek.

Omdat ik soms de neiging heb om wat overweldigd te geraken door al wat er moet gebeuren en me in details te verliezen, was mijn eerste doel bij de start van dit avontuur om een rode draad op te stellen zodat ik een houvast zou hebben. Een kapstok als het ware, om naar terug te keren, wanneer ik het overzicht even kwijt ben.

Een lijst met recepten en tips

Mijn leidraad voor de komende maanden bestaat uit een lijst met recepten en tips die in het boek opgenomen gaan worden. De kunst was om een goede mix van recepten en types gerechten te vinden en deze voldoende te laten afwisselen. Het zou wat eentonig zijn om in het hoofdstuk brood bvb. 3 recepten voor broodpudding op te nemen, terwijl je zoveel andere leuke gerechten zijn om restjes brood op te gebruiken.

empty-the-fridge-hoe-plan-je-het-schrijven-van-een-kookboek-shootinglist

Shooting- cookinglist

Ik ben veranderd in een Xcell-slet. Mijn spreadsheet met een lijst van recepten is heilig! Per hoofdstuk dat in het boek gaat komen, lijstte ik alle recepten en tips op. Per recept of tip staat er vervolgens of ik:

  • het recept nog moet uitwerken of aanpassen
  • het nog eens moet klaarmaken
  • foto’s moet trekken
  • een illustratie moet maken

Elk vakje is in in het rood (to do), oranje (te herwerken) of groen (klaar!)  aangeduid zodat ik snel kan zien wat ik nog moet doen.

Daarnaast heb ik een gigantische google-doc met daarin alle uitgeschreven recepten, tips en tricks. Gaandeweg vul ik deze aan en pas ik de inhoud aan waar nodig.

Constant in verandering

Ik broedde best wel lang op de lijst met recepten die ik het kookboek wou opnemen. Het moet een goede mix worden van gemakkelijk klaar te maken recepten die je kan aanpassen aan wat je voorhanden hebt, maar tegelijkertijd niet vervallen in de cliché restjes-recepten zoals bvb. gebakken rijst of chapelure. Lekker, maar de bedoeling is dat het boek wel iets nieuws/origineels brengt.

Ik baseerde me voor een groot stuk natuurlijk op recepten die reeds op de blog staan, maar andere zal ik compleet herwerken en er komen ook een aantal volledig nieuwe recepten aan te pas. Mezelf kennende zal die lijst waarschijnlijk nog continu veranderen eens ik alle gerechten opnieuw uitprobeer. Misschien merk ik dat er 2 teveel op elkaar lijken of vind ik er uiteindelijk eentje toch niet goed genoeg.  We zullen zien…

Next up… food fotografie

Verwacht je binnenkort aan een update over hoe het maken van ‘professionele’ food-foto’s mij vergaat. Hét deel van dit kookboek dat mij de meeste slapeloze nachten bezorgt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geen commentaren.
Laat een bericht na: