Make the most out of your ingredients
title image

Hoe lang blijven tomaten goed?

Buiten de koelkast kan je tomaten +/- 1 week bewaren. In de koelkast +/- 2 weken

– Hoe lang blijven tomaten goed?

Hallo met de keuken hotline…

Iedereen heeft wel een hulplijn als het op koken aankomt. De persoon bij uitstek die je belt als je niet meer weet hoe lang je die steak nu precies moet koken zodat hij saignant is, of om dat vergeten familie-recept weer even op te vragen. Voor mij, zoals bij de meesten veronderstel ik,  is dat mijn moeder. En ik ben dat blijkbaar voor mijn broer.

Vorige week belde hij mij nog met de volgende vraag:

“Ik heb al bijna twee weken tomaten in mijn ijskast liggen en ze zien er nog altijd perfect uit. Dat is toch niet normaal. Kan ik die nog opeten? “

Mijn gut-feeling zei me dat als ze er nog goed uitzien, ze ook goed zijn om op te eten.

Maar ik keek het voor alle zekerheid toch even na en gaf mijn broer de volgende tips en weetjes mee:

  • Buiten de koelkast kan je tomaten gemiddeld één week bewaren.
  • In de koelkast ongeveer twee weken.
  • Twijfel je hoe lang ze er al liggen? Inspecteer de tomaten dan op beurse plekken of schimmel. In dat geval kan je ze best weggooien.
  • Was de tomaten goed en snijd ze open zodat je er even aan kan ruiken vooraleer je ze gebruikt.
  • Gekookt i.p.v. rauw: Twijfel je een beetje, maar wil je ze toch gebruiken? Verwerk de tomaten dan in een gekookte bereiding zoals tomaten- of bolognaisesaus. Door de tomaten te koken, elimineer je eventuele bacteriën.Belangrijk!! Het gekookte eten moet wel zeker warm blijven en onmiddellijk opgegeten worden. Door het gekookte voedsel te laten afkoelen, geef je bacteriën de kans om nog meer te groeien.

Mijn broer was alvast gerustgesteld met bovenstaand lijstje. Maar wat hij er nu precies heeft klaargemaakt met die tomaten, moet ik nog vragen.

Hier vind je alvast enkele Empty the Fridge recepten met tomaat

Op zoek naar een handige tool om te achterhalen hoe lang je iets kan bewaren? Check dan de bewaarwijzer van het Voedingscentrum.

 

Bewaren

Geen commentaren.
Laat een bericht na: