Make the most out of your ingredients
title image

Gezonde frietjes met de Philips Airfryer

Gezonde frietjes met de Philips Airfryer

Ik ben niet zo zot van frietjes…

“ Wat?!! Een Belg die niet van frietjes houdt!

Don’t get me wrong… Ik vind een goed pak friet met een vette kwak Andalousesaus of ketchup bij tijd en stond best wel lekker. Of ‘on the side’ bij een royale portie stoofvlees of entrecote. Mmm.

Maar als ik vier keer per jaar frietjes eet, is het veel en dat heeft zo zijn redenen:

 • Ik houd het liever gezond en eet bijgevolg zo weinig mogelijk vettige kost die in de olie drijft of dik gepaneerd is.
 • Ik woon op een appartement en een dampende, spetterende frietketel die een vieze frietlucht verspreidt, staat heel laag op mijn verlanglijstje van keukenapparatuur.
 • Het kuisen van zo een vettig onding staat nog veel lager op een andere lijst.

Tot nu toe bevredigde ik mijn occasionele zin in frietjes dan ook meestal op restaurant.

Maar daar komt misschien verandering in…

Heerlijke frietjes met tot 80% minder vet. Dat was de subjectline van de mail die een paar weken geleden in mijn inbox belande. Ik was nieuwsgierig naar deze toch wel straffe belofte in tijden waar zoveel vette producten als ‘ovenbaked’, ‘light’ en zonder palmolie worden gepromoot. En dus ging ik in op de vraag om de Philips Airfryer te reviewen. Ik wilde weleens weten of deze frietketel o.b.v. hete lucht zijn belofte kon nakomen om krokante frietjes en snacks te bereiden waar een minimum aan olie aan te pas komt.

‘Empty the Fridge goes Airfryer’

Als je denkt dat ik mij er snel vanaf ging maken door het meegeleverde pak diepvries frietjes van Lutosa te frituren, heb je het aan het foute eind. Gedurende een week frituurde, bakte en grilde ik erop los en onderwierp ik mezelf en mijn vrienden aan een hoop Airfry-geëxperimenteer. Empty the Fridge zou Empty the Fridge niet zijn als ik hierbij zoveel mogelijk gebruik zou maken van  ingrediënten uit mijn ijskast en andere overschotjes.

Poging # 1: Frietjes

Het beeld spreekt voor zich… Mooi gebruinde, krokante frietjes die niet vettig smaakten. Wat mij betreft een meer dan aardige friet!

Poging #2: Patatas bravas

Ik mengde een restje gekookte aardappelen met één eetlepel olijfolie en kruide ze met wat zout en paprikapoeder. De Airfryer in op 200°C en 25 minuten later stond er mooi krokante patat op tafel. Crunchy en perfect om te dippen in de pikante tomatensaus. Check! Ik moest ze wel een paar keer door elkaar schudden om langs alle kanten een mooi korstje te bekomen.

Poging #3: Balletjes van zoete aardappel en quinoa met een avocadodip

Mijn gezonde versie van bitterballen leek het wel, want deze balletjes van zoete aardappel waren heerlijk krokant van buiten en mals van binnen.

Wat mij betreft de absolute winner in mijn Philips Airfryer test.

Poging #4: Tempura van groenten

Ik waagde mij met gemengd succes aan een tempura van groenten. De groentjes kwamen mooi al dente uit de Airfryer, maar het korstje was niet gelijkmatig zoals ik had gehoopt. Ik vrees dat ik ze tussentijds niet genoeg heb omgeschud.

Poging #5: Glutenvrije muffins met banaan

Ook de bak-functie wilde ik zeker even uitproberen. Ik mengde 1 overrijpe banaan met 1,5 EL kokosmeel, 4 el amandelpoeder, 1 ei, 1,5 El honing gehakte walnoten en chocoladestukjes. Dit beslag schepte ik in siliconen muffinvormpjes en bakte ik gedurende 15 minuten op 160°C in de Airfryer. Ze waren perfect gebakken, niet uitgedroogd een ‘fluffy’. Handig trouwens dat je alle soorten vormen die je voor een normale oven gebruikt ook in het toestel mag plaatsen.

Mijn mening

Knapperig en mals

Ik vond al mijn bereidingen best geslaagd en met wat ik uit probeerde, vond ik de Philips Airfryer zijn belofte om van buiten knapperige en van binnen malse gefrituurde snacks zeker waarmaken. Aan grillen ben ik nog niet toegekomen, maar dat ga ik zeker nog uit proberen. In het meegeleverde receptenboekje staan instructies voor gehaktballetjes in tomatensaus die in 8 minuten gaar zijn. En op www.philips.be komen er altijd nieuwe recepten bij.

Enkele bedenkingen:

Openen zonder handvat
Ik had de neiging om de mand uit de pan te halen en de Airfryer dan dicht te schuiven. Dit ging gemakkelijk door de goede geleiders aan de onderzijde. Enige nadeel: door de mand eruit te halen is er geen handvat meer en moest ik de Airfryer terug proberen te openen door mijn vinger in de opening te steken. Niet echt handig, maar ligt er waarschijnlijk ook aan dat ik het toestel nog niet zo gewoon ben.

Plaats
De bak- en gril-functie is een leuke extra, maar verwacht niet dat je in één keer een hele batch muffins gaat produceren. De Philips Airfryer is in eerste instantie nog altijd een friteuse en de afmetingen zijn dus ook ongeveer dezelfde als een standaard frietketel. Massa-productie of aan de lopende band frietjes bakken zijn niet echt aan de orde.

TIP: Als je veel frietjes in één keer wil serveren, kan je wel als volgt te werk gaan:

 • Bak je eerste batch 9 minuten en haal ze uit de Airfryer.
 • Bak de tweede batch voor de volledige 12 minuten.
 • – Gaar batch één nog 3 minuten na.

Resultaat: dubbel friet (bijna) tegelijk op tafel!

De Philips Airfryer maakte alvast komaf met mijn tegenkanting t.o.v. een normale frietketel, want hij is:

 • gezond: Wat je met de Philips Airfryer maakt is veel gezonder dan baksels uit een normale friteuse omdat er amper olie aan te pas komt.
 • geurloos: Zalig om krokante frietjes te kunnen eten zonder dat mijn appartement zoals een frituur ruikt. Ik zette het toestel gewoon op het aanrecht. Het was zelfs niet nodig om de dampkap aan te zetten en het apparaat maakt weinig lawaai.
 • snel: De Philips Airfryer is op 3 minuten op temperatuur en dan kan je hem onmiddellijk gebruiken. Mooi krokante frietjes namen 12 minuten in beslag. De muffins van banaan waren in 15 minuten gaar.
 • gemakkelijk in onderhoud: De mand en pan kun je gemakkelijk met de hand afwassen of in de vaatwas stoppen. Er hingen vooral wat korstjes aan de mand en aangekoekt beslag op de pan. Maar dus geen vettige olieresten die je met moeite schoon krijgt zoals bij een traditionele frietketel.

Empty the Fridge - Philps Airfryer4

In a nutshell

De Airfryer is een mooi ontworpen, handig toestel om gezond, (bijna) vetvrij en geurloos te frituren, maar ook grillen, baken en roosteren is ermee mogelijk.

Een ideaal toestel voor wie zijn vettige friet en snacks wil inruilen voor een gezond, lekker én krokant alternatief!

Meer weten over de Philips Airfryer? klik hier >

2 Commentaren
 • juni 11, 2015

  straf! Die ballekes met quinoa, heb je daar een recept van?
  Ik wisselde onlangs mijn frietvet voor kokosolie. Resultaat: even lekkere frietjes en geen geur in huis. Kon het bijna zelf niet geloven, maar het was zo!

Laat een bericht na: