Een week van culinaire experimenten
De afgelopen week was er één van culinaire experimenten!
Afgelopen dinsdag kookte ik voor 13 mensen tijdens een netwerketentje voor MAF (mestizoartsfestival.be), een culturele organisatie waarvoor een vriendin van mij werkt.
Streetfood
Het thema was ‘streetfood’. Al de week ervoor ging ik aan de slag om originele, ongewone streetfood recepten te vinden. Een beetje onorthodox misschien, maar alles van die avond had ik nog nooit eerder gemaakt. Dus was het best wel even spannend of alles goed ging uitdraaien. Maar het was een succes!
Een mix van smaken
Bij MAF draait alles om diversiteit, dus dat mocht ook doorschemeren in het eten dat er werd geserveerd. Ik koos voor streetfood uit alle windstreken, gaande van Indië en Thailand, tot Mexico en de Filipijnen gecombineerd met mijn eigen Duits-Belgische roots.
Chan chor garam
Als hapje maakte ik Chan chor garam, een Indisch hapje o.b.v. geweekte en vervolgens gefrituurde, bruine kikkererwten. Gekruid met garam masala, cayennepeper, ajuin, tomaat, koriander en citroensap. Je kan het best omschrijven als en lekker, pittig borrelnootje dat perfect paste bij de bokaal gin tonic met rozemarijn!
Vegetarische Thom kha kai
Dit was het enige gerecht dat ik al eerder had klaargemaakt, dus daar maakte ik mij niet echt zorgen over. Een aromatische soep o.b.v. kokosmelk met citroengras, limoenblaren en veel Thaise pepertjes. Eentje om het warm van te krijgen!
Tacos gevuld met quinoa en pompoen met een salsa van granaatappel en veenbessen
Het hoofdgerecht was – al zeg ik het zelf – de winner van de avond. Een combinatie van krokante tacos, met een smeuïge vulling van quinoa, pompoen en zwarte bonen. En dan erbovenop een hele reeks toppings: cheddar, fetakaas, avocado en een zoet-zure saus gemaakt van granaatappelpitjes en veenbessen.
Het lijken misschien teveel ingrediënten bij elkaar, maar ’trust me’ het is echt een super match! Ik serveerde er nog een slaatje van spinazie, appel en een yoghurt vinaigrette met sesamolie bij.
Mango sago – Filipijnse rijstpap
Mango sago is een Filipijns dessert dat je het best kan vergelijken met rijstpap. Niet zomaar rijstpap, want deze pudding wordt gemaakt o.b.v. tapiocaparels (kleine bolletjes gemaakt van tapiocabloem). Leve het Antwerpse Chiantown district, want dat was de enige plak waar ze te vinden waren. De tapiocaparels worden gekookt met met gecondenseerde melk, kokosmelk en mango.
Blooper van de avond: Toen de sago niet zoet genoeg bleek te zijn, roerde ik er ijverig 3 lepels zout in plaats van de geplande suiker onder.
De helft kon ik er gelukkig terug uitscheppen, dus ‘crisis averted’. Het zout zorgde voor een extra smaakje, een beetje zoals bij een sticky rice met mango die in Thailand overal op straat kan eten.
‘Mmmmm’
Het was een lange, vermoeiende dag, maar het helemaal waard. Ik vind het zalig om heel de dag te staan kokkerellen en de stilte die er valt wanneer iedereen een eerste hap neemt en de (letterlijk) volmondige ‘Mmmmm’ zijn het beste compliment dat je als kok kan krijgen.
Betty Albers
Leuk, maar het lijkt me wel allemaal veel werk!
Ik volg je met plezier!