Make the most out of your ingredients
title image

Zelf chilivlokken maken

Zelf chilivlokken maken

Empty the Fridge - Zelf chilivlokken maken

Verrimpelde pepertjes

Een tweetal weken terug kocht in in de Chinese supermarkt Thaise chilipepers voor een Aziatisch gerecht. Ik houd nogal van pikant eten, maar deze waren toch wel serieus ‘spicy’. Dus niet direct iets wat je in veel gerechten verwerkt. Bovendien zaten er in het zakje gemakkelijk een 30-tal pepertjes. Na die 2 weken had ik er dus nog altijd vrij veel over en begonnen ze er een beetje verrimpeld uit te zien.

De oplossing in plaats van ze weg te gooien?  Zelf chilivlokken maken.

  • Verwijder de steeltjes van de pepertjes en halveer ze.
  • Leg de gehalveerde pepertjes met pitjes en al op een bakplaat. Zorg ervoor dat ze niet te veel over elkaar liggen zodat ze sneller drogen.
  • Verwarm de oven voor op 110°C  en laat de chilipepers gedurende +/- 3 uur drogen.
  • Zet vervolgens de oven uit, maar laat het blik in de oven staan, zodat de pepers nog verder kunnen drogen. Haal ze pas de volgende dag uit de oven.
  • De volgende dag kan je de gedroogde pepertjes in een keukenrobot of een vijzel verkruimelen.
  • Bewaar de chilivlokken in een afgesloten bakje of een kruidenpotje.

Nog enkele bijkomende tips als je zelf chilivlokken wil maken

  • Wrijf voor het snijden van de pepers een beetje olijfolie over je handen. Zo kruipt het pikante niet in je vingers en heb je later geen problemen als je per ongeluk in je oog wrijft.
  • Of trek keukenhandschoenen aan.
  • Indien je grotere chilipepers gebruikt, zal je de droogtijd moeten verhogen.
  • De beste test is om een peper na een paar uur in 2 proberen te breken. Als dit zonder problemen gaat, zijn ze droog genoeg.

En wat nu met die chilivlokken?

Klik hier voor recepten met chilivlokken >

Empty the Fridge - Zelf chilivlokken maken

Zelf chilivlokken maken

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 11 uur 10 minuten
Keuken Aziatisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
1 Comment
Leave a Comment:
Recipe Rating