Zelf mueslirepen maken
Muesli die bijna gaat vervallen?
Ben je niet zo’n fan van havermout en staat dat pak al een eeuwigheid in je voorraadkast? Of heb je een doos muesli waarvan de houdbaarheidsdatum bijna overschreden is? Dan kan je misschien eens zelf mueslirepen maken? Naast muesli of havermout kan je er ook rijpe bananen en overschotjes gedroogd fruit zoals dadels, abrikozen, rozijnen, cranberries, … in kwijt. Verder is het nogal eenvoudig: alles mengen en in een bakvorm bekleed met bakpapier scheppen en na 30 minuten bakken en je hebt zachte, zoete mueslibars.
Weet wat je eet
Het is en blijft een calorierijke snack met alle noten en gedroogde vruchten die erin zitten, maar door zelf mueslirepen te maken, weet je toch al iets beter wat je in je mondt steekt.
Een mueslireep die je in de winkel koopt bevat vaak extra toegevoegde vetten en suikers en allerlei bewaarmiddelen. Ok, je kan ze lang bewaren en hoeft er niet voor in de keuken te staan, maar zelfgemaakt heeft zo zijn voordelen. De bananen en dadels zijn al zodanig zoet dat je geen extra suiker of honing meer hoeft toe te voegen en ze zorgen tegelijkertijd voor de smeuïgheid van je mueslirepen, wat dan weer olie of een andere vetstof overbodig maakt.
Omdat er verse bananen in zitten, kan je deze mueslirepen best niet langer dan 3 dagen in een afgesloten pot met deksel bewaren.
Mueslirepen
Ingrediënten
- 2 rijpe bananen
- 3 tassen muesli of havermout
- 1/4 tas dadels fijngehakt
- 1/4 tas gedroogde abrikozen fijngehakt
- 1/4 tas gemengde noten grof gehakt
- 1 TL kaneel
Instructies
- Prak de banen met een vork tot je een gladde moes bekomt.
- Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar.
- Bekleed een bakvorm van +/- 20 op 20 cm met bakpapier.
- Schep het beslag in de bakvorm en strijk het glad tot een dikte van ongeveer 2cm.
- Bak de mueslirepen gedurende 30 à 35 minuten Op 180 °C tot ze goudbruin zien.
- Laat volledig afkoelen vooraleer je ze in repen snijdt.
Emmy van Someren
Ik kreeg deze leuke mail van Emmy van Someren:
Geen vraag, alleen een compliment. Wat een geweldige leuke site. veel succes en de mueslirepen waren helemaal geweldig. Nu morgen de smoothie van ananas en paksoi, spinazie en gember maken.
Marie-Anne den Elzen
Lijken me heel lekker die mueslirepen. Wat is echter de oventemperatuur?
Empty Fridge
Oei, die is er ergens tussenuit geglipt. Op 180°C is perfect. Smakelijk!
nancy
Ik maak gezonde snacks voor de ballet school van mijn dochter en er zijn er altijd bij die geen banaan lusten.
Door wat kan ik deze dan vervangen in de muesli repen?
En zonder banaan kan ik deze dan langer bewaren?
Groetjes, Nancy
Empty Fridge
Hoi Nancy,
Je kan de banaan eventueel vervangen door ongezoete appelmoes. Voor dit recept zal je dan ongeveer 1 tas nodig hebben. Als het ‘deeg’ te nat is, kan je altijd nog een beetje extra muesli of havermout toevoegen. Je kan deze mueslirepen tot 1 week bewaren in een luchtdicht doosje. Laat me weten wat het resultaat was indien je ze maakt.
Groetjes, Jennifer