4 recepten voor restjes Kersttollen
Met de Feestdagen komen mij Duitse roots klaarblijkelijk naar boven.
Want – alsof het bijna genetisch is 🙂 – heb ik vanaf begin december onwijs zin in allerlei Duits Kerstgebak zoals Stollen, Zimtsterne en Lebkuchen. Jullie horen het waarschijnlijk in Keulen donderen, dus even kleine Duits Kerstgebak voor dummies crashcourse…
Mijn Duitse Kerstgebak favorieten
Kersttollen is een soort van kruimelige cake/brood met veel boter, rozijnen, geconfijt citrusfruit, marsepein en poedersuiker. Volgens de Duitse traditie wordt en Kerststollen net zoals een Britse Christmaspudding een paar weken op voorhand gemaakt zodat de stollen kan ‘rijpen’.
Een recept voor kerststollen vind je hier:
Zimtsterne zijn koekjes gemaakt van gemalen amandelen of hazelnoten met een glazuur. Er komt geen bloem aan te pas, dus het perfecte kerstkoekje voor wie gluten intolerant is.
Lebkuchen is zowat de Duitse variante van speculoos. Kruidig en donkerbruin maar wel zacht en vaak geglazuurd met suiker of chocolade. Lebkuchen houdt wat het midden tussen speculoos en peperkoek.
Bon.. Nu dat jullie op de hoogte zijn van mijn Kerstgebak favorieten, komt het volgende lijstje er al aan.
4 recepten met restjes Kerststollen
Aangezien een Kerststollen nogal veel werk vergt en ik altijd vergeet van er een maand op voorhand een bakken, koop ik er meestal een. Bijgevolg is deze natuurlijk veel te groot en krijg ik hem nooit in mijn eentje op.
Kwestie van zolang mogelijk mijn Kerstgebak moment te rekken, heb ik een paar recepten opgesnord waarmee je zelfs met wat oudbakken Kerststollen nog iets heerlijk kan maken.
Broodpudding met stollen
Zoals alle oudbakken brood of cake kan je evengoed plakjes Kerststollen gebruiken om een broodpudding te maken. Met wat appelsien zeste maak je er een extra Kerstachtige versie van. Lekker als ontbijt of bij een Kerstbrunch.
(stokbeeld van zkruger / Shutterstock)
Trifle met stollen en mandarijn
Een trifle is zowat de Britse versie vaan tiramisu. Een trifle bestaat meestal uit laagjes cake, fruit, confituur en héél veel slagroom. Ik kwam deze leuke versie tegen met stukjes mandarijn en plakjes Kerststollen.
(stokbeeld van Irina Burakova / Shutterstock)
Stollen Cheesecake
Wanneer je een cheesecake maakt kan je met de bodem alle kanten uit: verkruimelde koekjes, zanddeeg, een basis van noten en havermout of zoals hier eentje met een overschotje Kerststollen.
(Photo by Dilyara Garifullina on Unsplash)
Tiramisu met stollen
Deze tiramisu is dus wat hetzelfde principe als de trifle, maar door de Kersttollen te combineren met gedroogde pruimen, mascarpone en amaretto crunch krijg je een volledig ander dessert. Deze staat alvast op mijn dessertlijst voor deze Kerst!
(stokbeeld van Maria Kovaleva / Shutterstock)
Geen commentaren.