Make the most out of your ingredients
title image

Krachtvoer – Workshop koken met restjes

Krachtvoer – Workshop koken met restjes

Empty the Fridge - Krachvoer workshop - Koken met restjes

Op 16 en 17 oktober 2014 was het zover. Ik gaf voor de allereerste keer een workshop koken met restjes, in het kader van het educatief voortraject van de tweede editie van Krachtvoer. Het uitgangspunt was om jongeren tussen 13 en 14 en 17 en 18 jaar op 30 minuten tijd een aantal facts en tips rond verspilling en koken met restjes aan te leren en samen iets klaar te maken met de overschotjes die ze meenamen.

Een placemat over voedselverspilling en restjes

Omdat ik niet de juf wilde spelen en iets visueel vaak nog altijd beter werkt dan gewoon een paar feiten opsommen, maakte ik een placemat. Hierop verwerkte ik wat informatie over hoeveel en welk voedsel gezinnen in Vlaanderen elk jaar weggooien, een paar tips om restjes te voorkomen, de mogelijke manieren om overschotjes op te gebruiken en natuurlijk het recept van de workshop.

Empty the Fridge - Krachvoer workshop - Koken met restjes - placemat

Een recept voor piadina’s

Tijdens de workshop maakten we piadina’s. De Italiaanse versie van een wrap belegd met een zachte kaas zoals smeerkaas of ricotta, beleg, kaas, kruiden en groenten naar keuze. Vervolgens gingen de piadina’s in de pan met als resultaat een mooi gebruinde halve maan met een warme, hartige vulling. Bekijk het recept voor piadina’s hier >

De piadina’s waren op vele vlakken een winner. Iedereen kon maken wat hij of zij graag lustte, de leerlingen konden er een heel leger aan restjes in kwijt, ze waren snel klaar en (bijna) altijd lekker. Er werd duchtig geëxperimenteerd met geslaagde en minder geslaagde combinaties als resultaat.

Een greep uit de piadina’s die de leerlingen maakten:

  • met tonijn, maïs en veel kaas
  • met pompoen en courgette pesto spread
  • met een restje pasta
  • en de blooper van de workshop: met champignons, appel en choco

Te oordelen aan de stilte die er viel wanneer de leerlingen hun piadina’s opaten, denk ik dat bijna iedereen het lekker vond.

Massa’s inspiratie

Ik deed massa’s inspiratie op voor een reeks nieuwe Empty the Fridge recepten. De restjes die de studenten meebrachten verwerkte ik de tweede dag tot een aantal gerechten die ze konden gebruiken voor het beleggen van hun piadina’s, zoals o.a.:

  • tomatensaus
  • paté van champignons
  • een spread van courgette en pesto

En het allerleukste?

Ik leerde een aantal nieuwe ingrediënten kennen. Zo had één leerling een doosje met allerlei kruiden uit de tuin bij met o.a. olijfkruid en curry. En iemand anders had aardbeienbladeren meegebracht, waarvan je blijkbaar lekkere thee kunt trekken.

Empty the Fridge - Krachvoer workshop - Koken met restjes

Geen commentaren.
Laat een bericht na: