Make the most out of your ingredients
title image

Second hand september

Second hand september

Het is blijkbaar nog niet naar België overgewaaid, maar in de States en Groot Britannië staat september in het teken van tweedehands onder de ‘catchy’ naam Second hand september.

Een maand zo duurzaam mogelijk winkelen door enkel tweedehandse of gerecycleerde spullen te kopen. Of nog beter helemaal geen nieuwe spullen.

Zelf ben ik een fan van tweedehands kledij kopen. Het snuisteren naar een originele jas of hemd dat niemand anders heeft en dat dan nog eens duurzaam en voor en zacht prijsje. Het geeft altijd weer voldoening als ik met een nieuwe aanwinst thuis kom. Vintage kleren kopen doe ik al lang, maar ook in de keuken probeer ik sinds een paar jaar ook zoveel mogelijk tweedehands spullen te kopen. Wanneer ik mijn vrienden vraag of ze tweedehands keukenspullen kopen, krijg ik vaak te horen: “nee dat is niet hygiënisch”, of “zo’n allegaartje vind ik maar niks”. Toegegeven reeds gebruikte Tupperware koop ik ook niet, maar een hele hoop spullen kun je met een beetje ‘love and care’ er als nieuw doen uitzien.

Mijn 4 Second hand september toppers voor de keuken

Gietijzeren potten en pannen

Wanneer je een gietijzeren pot of pan voor een zacht prijsje tegenkomt mag je niet twijfelen. Meepakken die handel.

Als je gietijzeren potten een beetje goed onderhoudt gaan ze heel lang mee. Bovendien zijn ze een pak duurzamer en gezonder dan de gemiddelde Tefal pan. Enkel heb je er wel wat spierkracht voor nodig om de beesten te hanteren :).

Is de bodem van je pan een beetje versleten of verroest?

 • Kuis de pan door ze goed in te wrijven met een halve aardappel en wat grof zout.
 • Olie de pan vervolgens in met wat olijf- of lijnzaadolie om de beschermende laag te herstellen.
 • Deze laatste stap kan je regelmatig herhalen.
  Een gietijzeren pan kuis je trouwens best niet met afwaszeep maar enkel goed heet water.

Servies

Ben jij het type mens dat liefst een volledig à sortie servies heeft? Ik ga je toch proberen te overtuigen.

Door een beetje selectief te shoppen kan je je tafel super leuk inkleden voor een spotprijs. Een bord in de kringwinkel kost vaak niet meer dan 3 dertig cent en met deze tips heb jij het origineelste servies van allemaal!

 • Ga voor één tint + een accentkleur/detail
  Ik kocht laatst bijvoorbeeld allemaal witte borden die een gouden detail hadden. Allemaal verschillende maar toch passen zij bij elkaar.
 • Ga voor neutraal + een paar grafische knallers
  Kies allemaal effen borden en koop een paar excentrieke stukken met een opvallend patroon om de boel wat op te vrolijken.
 • Mix en match tinten van één kleur
  Houd je van blauw of pastelroze? Neem dat dan als vertrekpunt en koop allemaal tinten van dezelfde kleur.
 • Ga voor één maat
  Probeer zoveel mogelijk dezelfde maat van borden of kommen te kiezen. ‘Same same but different’…

Dezelfde tips kan je natuurlijk ook voor tassen, komen en glazen toepassen.

Snijplanken

Een nieuwe snijplank kan algauw best wat kosten terwijl je met een beetje ’tender love and care’ een snijplank er terug vrij nieuw kan doen uitzien.

 • Desinfecteer de snijplank door ze af te vegen met of een paar minuten te weken in azijn.
 • Reinig de plank daarna verder door ze in te wrijven met een halve citroen en wat zeezout.
 • Indien er diepe kerven in het hout zitten kan je de plank eventueel een beetje opschuren en vervolgens opnieuw grondig kuisen.
 • Vervolgens kan je de plank best invetten met een mengsel van bijenwas en kokosolie om de beschermende laag te herstellen.

Een andere duurzame optie is een snijplank gemaakt van bamboo.

Empty the Fridge - Second hand september 7Handdoeken

Sinds kort koop ik tweedehands handdoeken om te kuisen.

Ik gebruik ze onder andere in de plaats van een microvezeldoekje, dweil en in plaats van keukenrol. Op die manier kuis ik duurzaam en komen er bovendien geen schadelijke micro plastics in mijn afvalwater terecht, wat de gemiddelde afwassponsen en microvezeldoekjes wel het geval is. Na gebruik gaan ze gewoon de wasmachine in op de hoogste stand en af en toe week ik ze in wat water en javel zodat ze er terug proper uitzien. En ze gaan een pak langer mee dan de gemiddelde dweil.

Geen commentaren.
Laat een bericht na: