Zelfgemaakte ghee
Waar ik kan, probeer ik altijd zoveel mogelijk zelf te maken. Soms bij wijze van experiment, omdat ik iets nieuw wil proberen. Vaak natuurlijk omdat ik nog overschotjes heb, die ik niet wil verloren wil laten gaan of omdat het gewoon goedkoper is van het zelf te maken. Zo ook met deze zelfgemaakte ghee.
Ik had van een catering nog 4 pakjes boter over en toen ik las wat ik hiermee zou kunnen maken vooraleer de boter ranzig zou worden, stootte ik op dit recept voor ghee. Bovendien kan je ghee een aantal maanden gewoon op kamertemperatuur bewaren. Perfect dus!
Ghee wordt vaak als vetstof in de Indische keuken gebruikt. Het is eigenlijk geklaarde roomboter, die door zijn bereidingswijze (op een lage termperatuur verhitten) de eiwitten, vetten, melk en het water van elkaar scheidt. De overgebleven vetten vormen uiteindelijk de geklaarde boter.
De voordelen van ghee
Lactose-vrij
Doordat de melkbestanddelen tijdens het verhittingsproces verwijderd worden, is ghee geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
Boordevol vitamines
Ghee is een geweldige bron van vetoplosbare vitamines zoals vitamine K en is geweldig voor tanden, haar, huid en nagels.
Zelfgemaakte ghee = dé Indische smaakmaker
Omdat je ghee tot erg hoge temperaturen kan verhitten, is deze uitermate geschikt om te bakken, braden en frituren. Je kan ghee ook gebruiken als alternatief voor margarine of roomboter. Ghee heeft bovendien een specifieke nootachtige smaak.
Benodigdheden
- Een middelgrote pan, bij voorkeur een met een zware bodem
- Een grote lepel om te roeren
- Een fijnmazige zeef
- Verschillende lagen kaasdoek om uw zeef op een lijn te brengen
- Een grote kom of maatbeker om de ghee boven te zeven (bij voorkeur een die een schenktuit heeft)
- Een of twee glazen potten om je ghee in te bewaren
Zelfgemaakte ghee
Ingrediënten
- 250 gram boter ongezouten (liefst biologisch)
Instructies
- Snijd je boter in blokjes van +/- 2,5 cm en smelt op een middelhoog vuur onder regelmatig roeren. Al vrij snel ontstaat er bovenop de gesmolten boter een dik, wit schuim en is de boter heldergeel en ondoorzichtig.
- Blijf roeren tot je boter begint te sudderen. Laat de boter zachtjes koken. Na een tijdje zul je merken dat het schuim dunner en de bubbels groter en helderder worden. Al snel zullen de vaste stoffen van de melk gaan schiften en zich aan de zijkant van de pan vasthechten. Schaaf de zijkanten van de pan regelmatig af zodat de melkdeeltjes naar de bodem van de pan zinken.
- Naarmate de melkbestanddelen naar de bodem zinken, zal de boter steeds helderder en transparanter worden en het schuim uiteindelijk volledig verdwijnen. Houd je boter goed in de gaten en blijf regelmatig roeren en de zijkanten afschrapen zodat de vaste melkstoffen niet aan de pan hechten en verbranden. Op een gegeven moment zal de boter terug stevig beginnen schuimen. Zodra dit gebeurt, haal je de pan van het vuur en laat je het schuim een paar seconden rusten.
- Bekleed de zeef met verschillende lagen kaasdoek en plaats die over een grote kom, bij voorkeur een die is uitgerust met een schenktuit, en giet dan je ghee er meteen in. Giet de mooie gefilterde ghee over in een glazen pot. Bedek je pot losjes en laat je ghee enkele uren op kamertemperatuur staan.
- De ghee blijft tot enkele maanden houdbaar in de voorraadkast blijven. Koelen is niet nodig!
Geen commentaren