Make the most out of your ingredients
title image

Mei plastic vrij

Mei plastic vrij

Je kan je al sinds mid april inschrijven voor de actie Mei plastic vrij.

Waarom minder plastic?

Mei plastiek vrij maakte er een mooi lijstje van:

  1. Je wilt minder wegwerpplastic in de wereld.
  2. Je draagt je steentje bij aan een betere wereld – en dat maakt je happy.
  3. Je doet het voor je kinderen.
  4. Ook je eigen gezondheid vaart er wel bij.
  5. Je wilt dieren geen schade toebrengen.
  6. Je wilt niet dat de planeet nog langer afziet.
  7. Wat jij koopt, heeft effect.
  8. Je spaart geld. Elke keer als je iets in wegwerpverpakking koopt, gooi je letterlijk geld in de vuilbak.
  9. Je wint tijd.
  10. Het vraagt niet veel moeite.

Hoog tijd om plastiek in ons consumptiepatroon te minimaliseren. Ik word er vooral triest van om alle beelden en video’s van plastiek soep in onze oceanen en allerlei dieren gewikkeld of verwond door plastiek voorwerpen te moeten aanzien. En een beetje gefrustreerd als ik mensen in de supermarkt elke groente in een apart zakje zie steken.

Mei plastic vrij… stap voor stap

Ik ben er al een paar jaar mee bezig om mijn persoonlijke afvalberg zoveel mogelijk te verkleinen, maar als je net begint is het misschien wat overweldigend. Begin met kleine eenvoudige switches totdat je die onder de knie hebt en tackle dan een volgende. Zo zal je zien dat je binnen een paar maanden waarschijnlijk al een hele hoop kleine wijzigingen doorgevoerd hebt dit duidelijk te zien zijn in je vuilbak :).

Om jullie op weg te helpen zal ik de komende maand regelmatig via instagram plastic-vrije tips posten.

En eens je eens je de switch maakt is het echt niet zo moeilijk om de hoeveelheid plastiek die je verbruikt drastisch te verminderen. Een paar eenvoudige veranderingen zoals kraantjeswater in plaats van flessenwater drinken, een drinkbus of herbruikbare koffietas gebruiken en rietjes weigeren doen al veel.

De basisregels voor Mei plastic vrij

Houd deze vier basisregels altijd in je achterhoofd om je plastic-verbruik te verminderen. Heb ik deze plastic verpakking echt nodig? Kan ik een plastic-vrij alternatief kopen?

REFUSE

Weiger zoveel mogelijk plastiek verpakkingen. Je hoeft echt niet elke groente die je in de winkel koopt in een apart zakje te steken en ook voor single-use plastics zoals rietjes en wegwerpbekers bestaan er gemakkelijke alternatieven.

REDUCE

Verminder de hoeveelheid plastiek die je verbruikt. Schaf je jezelf een boodschappenmand of herbruikbare tas aan. Koop producten die op zich duurzaam zijn en/of duurzaam verpakt. Koop i bulk of hervulbare opties.

RE-USE

Hergebruik waar je kan. Heb je toch iets in plastic gekocht? Bekijk dan of je het potje kan hergebruiken. Breng spullen die je niet langer nodige hebt, naar een tweedehands of kringwinkel en geef ze een tweede leven. Repareer zaken die een beetje kapot zijn of gebruik ze als basis voor iets anders.

One man’s garbage is an  other man’s treasure!

Recycle

Sorteer zo goed mogelijk. Spijker je kennis bij over wat wel en niet in de PMD-zak en GFT-bak mag. Heb je een tuin? Begin dan met composteren.

Geen commentaren.
Laat een bericht na: