Make the most out of your ingredients
title image

Mag ik voedsel in een (geopend) blik in de koelkast bewaren?

Mag ik voedsel in een (geopend) blik in de koelkast bewaren?

Empty the Fri dge - Mag ik voedsel in een geopend blik in de ijskast bewaren

Heb je een blik tomaten geopend en slechts de helft opgebruikt? De vraag die zich dan misschien stelt… mag ik voedsel in een (geopend) blik in de ijskast bewaren?

Vanuit voedselveilig oogpunt is het geen probleem om voedingswaren in een geopend blik in de ijskast te bewaren.

Er zal geen chemische reactie tussen het voedsel en het metaal optreden waardoor het giftig of niet langer eetbaar wordt. Een eventuele reactie kan  echter wel de smaak beïnvloeden. Zeker bij zure voedingswaren zoals fruit is dit het geval.

Houd rekening met mogelijke onderstaande gevolgen wanneer je voedsel in een (geopend) blik in de ijskast wil bewaren

Oxidatie

Moderne blikjes zijn meestal gemaakt van aluminium met een laagje kunststof aan de binnenzijde. Indien er een krasje in het kunststof ontstaat, bestaat de kans dat het aluminium reageert met het zuur van het voedsel in het blik en dat het metaal in het voedsel gaat oplossen. Dit is niet giftig, maar kan het voedsel wel een metaalsmaak krijgt.

Contaminatie

Als je een geopend blik niet afgedekt in de ijskast zet, is er kans op contaminatie. Microben van andere voedingswaren kunnen via de lucht in de ijskast op het voedsel in het blik terecht komen en het bederven ervan in dee hand werken. Denk bijvoorbeeld aan een stukje vlees dat is beginnen lekken, waarvan het sap dan in het open blik drupt. Klinkt zeer vies, maar de kans hierop is klein. Mits je natuurlijk alle bederfbare voedingswaren goed afgesloten in de ijskast bewaart

Een vreemde smaak

De componenten die voedsel smaak geven vervliegen door de omringende lucht. Als je voedsel dus niet goed afschermt van de omringende atmosfeer kan de smaak verminderen. Bovendien kunnen sommige sterk ruikende voedingswaren gemakkelijk hun smaak afgeven aan anderen, waardoor hun smaak verstoord raakt. Denk maar aan een aangesneden ajuin die je onverpakt in de ijskast leg. Heel de koelkast ruikt ernaar, maar tegelijkertijd geeft de ajuin ook haar smaak af aan omringend voedsel.

Meer bewaartips vind je hier >

(bron beeld groenten in blik: shutterstock.com)

Geen commentaren.
Laat een bericht na: