Knoflook in olijfolie bewaren geeft kans op botulisme. Ik deed het, genoot van de knoflook maar gooide alles weg toen ik er meer over las, onder meer vanuit de universiteit van Wageningen. Ook het Voedingscentrum adviseert om het niet te doen. Ik citeer: “Sporen van Clostridium botulinum kunnen ook in andere levensmiddelen voorkomen, maar uit onderzoek blijkt vooral thuis ingemaakte groente, vlees of producten in olie een risico te zijn. Het handmatig inmaken, wecken of fermenteren van levensmiddelen zoals vlees, vis of groente gaat niet altijd goed. Ook zelfgemaakte producten in olie zoals groenten in olie, knoflook in olie, chili-olie en kruidenolie zijn een risico. Vooral als je ze voor langere tijd bewaart. Zo kan Clostridium botulinum zich ontwikkelen tot een schadelijke bacterie.”
Hugo Pinksterboer
Knoflook in olijfolie bewaren geeft kans op botulisme. Ik deed het, genoot van de knoflook maar gooide alles weg toen ik er meer over las, onder meer vanuit de universiteit van Wageningen. Ook het Voedingscentrum adviseert om het niet te doen. Ik citeer: “Sporen van Clostridium botulinum kunnen ook in andere levensmiddelen voorkomen, maar uit onderzoek blijkt vooral thuis ingemaakte groente, vlees of producten in olie een risico te zijn. Het handmatig inmaken, wecken of fermenteren van levensmiddelen zoals vlees, vis of groente gaat niet altijd goed. Ook zelfgemaakte producten in olie zoals groenten in olie, knoflook in olie, chili-olie en kruidenolie zijn een risico. Vooral als je ze voor langere tijd bewaart. Zo kan Clostridium botulinum zich ontwikkelen tot een schadelijke bacterie.”