Make the most out of your ingredients
title image

Kliek & Co – De ultieme restjes challenge

Kliek & Co – De ultieme restjes challenge

Kliek & Co

Koken met restjes is hot

Er duiken hoe langer hoe meer festivals, kookboeken, workshops en initiatieven op om voedselverspilling tegen te gaan. Ik ben alvast fan van al die aandacht. Fijn als je niet langer de enige bent die potentieel ziet in een eenzaam restje kip, wat verlepte basilicumblaadjes en champignons die hun beste tijd hebben gehad. En nog leuker is het als ook anderen het culinaire licht zien in een op het eerste gezicht lege ijskast.

Ijskastinspiratie

We zijn naar mijn mening veel te lui geworden in de keuken. Een overaanbod aan producten, de massa’s kookboeken en -programma’s die je doen watertanden en naar de winkel hollen voor een nieuwe karrenvracht aan ingrediënten doen er geen goed aan. Het lijkt veel gemakkelijker om de kliekjes van de vorige dag weg te gooien en ‘from scratch’ iets nieuws op tafel te toveren dan creatief aan de slag te gaan met restjes.

Don’t get me wrong. Ik kijk ook naar kookprogramma’s en heb een hele stapel recepten in de kast liggen. Maar het gebeurt zelden dat ik die op de letter volg. Ik gebruik ze voornamelijk als inspiratiebron.

Heb ik slechts een paar ingrediënten voor een bereiding in huis… Dan kijk ik eerst wat ik nog in mijn ijskast, diepvries en voorraadkast heb liggen en wat ik kan vervangen of aanpassen.

Meestal hoef ik dan zelfs geen boodschappen meer te doen. Tijd en geld uitgespaard, en bijna altijd komen daar lekkere en originele gerechten uit voort.

Kliek & Co: een uitdaging van formaat!

Een van die toffe initiatieven die voedselverspilling wil voorkomen is Kliek & Co – De ultieme restjes challenge van Maria, Bianca, Susan, Karen en Mara. Deze dames willen ervoor zorgen dat 1.500 huishoudens minimaal één maand geen bruikbaar voedsel verspillen.

Een uitdaging van formaat! Zeker als je erbij stilstaat dat er elk jaar héél veel bruikbaar voedsel in de vuilbak belandt. In Vlaanderen gooien we jaarlijks, gemiddeld 13,5 kg voedsel per persoon weg en in Nederland is dat zelfs 40 kg. Dit komt overeen met respectievelijk 300€ en  400€ per gezin. Daar hoef ik geen tekeningetje bij te maken: zoveel voedsel weggooien is slecht voor het milieu en voor je portemonnee.

Eén maand geen bruikbaar voedsel weggooien

Het idee achter Kliek & Co is eenvoudig. Je kan je gratis aanmelden via www.kliekenco.nl en aangeven op welke datum je wilt beginnen. De bedoeling is dat je vanaf dan een maand lang geen bruikbaar voedsel weggooit.

Stress? No worries!

Kliek & Co staat je bij met raad en daad. Drie keer per week ontvang je een mail met inspiratie, slimme tips en heerlijke recepten. Ook kun je via de Facebook community ervaringen en tips met andere deelnemers uitwisselen. Tot slot vraagt Kliek & Co je aan het einde van de maand een kleine vragenlijst in te vullen.

Ben je er klaar voor?
Schrijf je dan voor 1 december in via www.kliekenco.nl.

Ik heb mij alvast ingeschreven!

De Kliek & Co challenge loopt van 1 oktober 2014 tot en met 31 januari 2015.

1Commentaar
 • Evelyne JACQUES
  Beantwoorden
  december 31, 2014

  Graag hierbij enkele tips :

  Tip 1 : word een soepfanaat! Heb steeds groentenbouillonblokjes in huis, zo tover je in een handomdraai van je overschotje gekookte groenten en aardappelen een heerlijk soepje! Haal wat bonen in blik in huis, je doet in je bliksemsnelle soepje een klein blikje bonen en roert er eventueel een restje rijst in. Meteen heb je een volwaardige maaltijd in soepvorm!

  Tip 2 : Nog een anti-weggooitip : spaar margarinevlootjes in allerlei formaten. Als je teveel voedsel hebt klaargemaakt, vries je het meteen in in zo’n vlootje. Je schrijft er natuurlijk op wat erin zit. Als je na een tijdje merkt dat je al een heleboel vlootjes met allerlei voeding hebt, google dan eens (in je bovenste zoekbalk) : “recept met …, …, …, … ofwel : “quiche met …, …, …”. Meteen krijg je dan een heleboel recepten waarin je al je diepgevroren kliekjes kan verwerken. Het is heel nuttig om een paar verpakkingen kant- en klaar blader- of kruimeldeeg in je diepvriezer te stoppen. En om eieren in huis te hebben alsook melk of melkpoeder. Want zo maak je met je kliekjes, eieren en melk (en eventueel ook geraspte kaas) in een handomdraai een heerlijke hartige taart of quiche.

  Tip 3 : Heb je teveel fruit dat rijp is en dringend moet opgegeten worden? Schil het, mix het en doe er citroensap bij. Goed mengen met het citroensap. Vries het dan in. Als je het niet onmiddellijk nodig hebt kan je het later gebruiken om een heerlijke sorbet of smoothie van te maken.

Laat een bericht na: