februari 25, 2013
Ik slaag er alvast altijd in van veel meer groenten te kopen dan ik eigenlijk op kan.
Bijgevolg een paar basistips om je groenten zo lang mogelijk knapperig vers te houden.
Ken je ijskast
De meeste ijskasten zijn tegenwoordig onderverdeeld in verschillende compartimenten:
- De koude zone
= de koudste plek in je ijskast (de bovenste en middelste plank tegen de achterwand van de ijskast). - De middelmatige zone
= de middelste en onderste plank aan de voorzijde - De vochtige zone
= de ‘crisper box’. Meestal een schuif onderaan je ijskast, waar een vochtiger klimaat gecreëerd wordt met een hogere waterinhoud.
Welke groenten moet je nu waar bewaren?
- Vooraan in de ijskast
- Maïs (nadat je deze in vochtige papieren zak in een plastieken zak gestoken hebt)
- Boontjes
- In de vochtige zone / crisper box
- artischoken / asperges / chilipepers / komkommers / aubergines / verse kruiden / groene bonen / champignons / paprika’s / radijzen / prei / selder /wortelen / bieten/ rapen / zomerpompoen / courgette / bloemkool / brocolli / kool
- sla (Je kan deze best eerst wassen, drogen, in keukenrol wikkelen en vervolgens in een goed afgesloten zak steken)/ bladgroenten > check ook deze link
- Op het aanrecht
- Tomaten (best met het groene kroontje naar beneden)
- In de voorraadkast (donker & koel)
- knoflook / ajuin / sjalotten
- aardappelen / zoete aardappelen
- winterpompoen
Wanneer groenten wassen?
Je wast groenten best vlak voor je ze gaat klaarmaken. Wassen bevordert het ontstaan van schimmel waardoor je groenten sneller bederven.
Als je de groenten toch eerder wilt wassen, kan je ze daarna best in de ijskast bewaren.
Geen commentaren.