Make the most out of your ingredients
title image

Het Empty the Fridge kookboek – foodfotografie

Het Empty the Fridge kookboek – foodfotografie

Empty the Fridge foodfotografie

Het was wat rustiger op de blog, maar dat wil niet zeggen dat ik heb stil gezeten. Verre van! Voor degenen onder jullie die het nog niet weten: volgend jaar verschijnt het Empty the Fridge kookboek bij uitgeverij Van Halewyck!

Noteer alvast eind februari, want het is officieel: deze week verscheen de voorjaarscatalogus waarin in netjes prijk op pagina 20.

Catalogus Voorjaar 2017

Foodfotografie

De recepten zijn ondertussen allemaal meermaals gekookt, ge-finetuned en goedgekeurd door een select publiek. Thanks aan al mijn vrienden, familie en collega’s die geduldig hebben geproefd, commentaar gegeven en mijn constante kookboek-praat hebben moeten aanhoren.

Tegelijkertijd takkelde ik mijn grootste uitdaging: de foodfotografie. Een aantal maanden geleden volgde ik een cursus bij Simones Kitchen waar ik een heleboel handige tips meekreeg over zaken zoals belichting, werken met een statief, bepaalde moeilijk te fotograferen gerechten zoals bvb. ovenschotels mooi doen uitkomen en foodstyling. Het was een steile leercurve met vooral heel veel oefenen, maar als de foto’s van het begin vergelijk met degene die uiteindelijk in het boek opgenomen gaan worden, vind ik dat ik al enorm vooruitgang heb geboekt.

Wat vond ik het moeilijkst? Een heleboel.

Uitdaging #1: Licht

Licht is natuurlijk de vereiste om mooie foodfoto’s te maken, want kunstlicht is echt een ‘no-go’. Het was dus kwestie van optimaal gebruik te maken van het lange zomerlicht. Elk weekend spendeerde ik uren in mijn keuken en voor het grote raam in mijn eetkamer. Soms was het licht die dag perfect. Andere keren moest ik het bijsturen door een grote wit doek voor het raam te hangen om fel licht af te zwakken. Of ik gebruikte reflectie-materiaal zoals een deflector of een grote piepschuimplaat om licht te reflecteren en schaduwen te verminderen.

Empty the Fridge foodfotografie - licht

Uitdaging #2: de invalshoek

De juiste invalshoek maakt het verschil tussen een goede of slechte foodfoto. Een topshot, frontaal of schuin van opzij, … het zijn allemaal opties. Om het mezelf gemakkelijk te maken had ik een soort van storyboard met gemaakt met daarin voor elk gerecht een pinterest-foto in de stijl en invalshoek die ik voor ogen had. Zo kon ik op voorhand goed inschatten dat ik niet teveel dezelfde soort foto’s achter elkaar zou gebruiken en had ik een soort van handleiding bij het maken van de foto’s van elk gerecht.

Natuurlijk veranderde dit constant, want soms zaten er foto’s tussen die echt niet wilden lukken. Zo komt er bvb. een recept voor koekjes met een restje rijst in het boek. Die heb ik uiteindelijk wel 4 keer mooi proberen te fotograferen, maar het resultaat was nooit helemaal dat. Plan B: een illustratie!

Empty the Fridge foodfotografie - invalshoek

Uitdaging #3: styling & props

Een van de supertips die ik kreeg tijdens de workshop van Simone’s Kitchen was om op voorhand en bepaalde stijl vast te leggen en deze door te trekken in de achtergronden en props. Je wil dat er voldoende variatie in de foto’s zit, maar dat ze tegelijkertijd een herkenbare stijl hebben. Mijn verzameling aan borden, servetten, bestek en allerlei leuke props is ondertussen al vrij groot, dus was het kiezen geblazen. Op een zondagmiddag etaleerde ik alles in mijn woonkamer en maakte ik een selectie.

De prop-shortlist:

  • achtergronden: een witte tegel backdrop (die ik zelf maakte van wat oude tegels van mijn keuken), een grote houten snijplank, een marmeren tegel die ik in de kringwinkel kocht en een wit tafellaken.
  • borden & kommen: ik ging voor een mix van vrij neutrale borden in wit of aardewerk afgewisseld met email in fellere kleuren.
  • glazen bokalen: doorschijnende bokalen kwamen goed van pas om bvb. salades mooi te stylen zodat je alle ingrediënten ziet.
  • props & servetten: om het geheel wat op te fleuren qua kleur werkte ik af en toe met een servet of een kleurrijke plastiek prop. Valt het op dat ik graag op de rommelmarkt shop?

Empty the Fridge foodfotografie - props

Uitdaging #4: nabewerking

Eens ik na een paar uur van één gerecht een stuk of 30 foto’s had getrokken, was het einde nog niet in zicht. Na het verwijderen van onscherpe of slechte foto’s bleef er een selectie van mogelijke kandidaten over die ik dan eerste even testen in mijn opmaak. Als ik het licht en invalshoek goed vond was het nabewerken geblazen. Vraag je je af waarom jouw versie van een gerecht er nooit helemaal hetzelfde uitziet als op de foto? Omdat er programma’s zoals Lightroom bestaan. Met die programma kan je de kwaliteit van je foto op vlak van licht, schaduw en kleuren verbeteren zodat het eindresultaat er extra smakelijk uitziet. Het oog wil ook wat natuurlijk.

De kerst op de taart: een fotoshoot

De kers op da taart was dat er voor de cover en een aantal pagina’s in het boek een fotoshoot gepland is met een professionele fotograaf. Maar daarover binnenkort meer…

Geen commentaren.
Laat een bericht na: