Make the most out of your ingredients
title image

Dinner @ Rekub

Dinner @ Rekub

Empty the Fridge - Dinner at rekub

Vorige week schoof ik met 2 vriendinnen aan tafel bij Rekub in het Felixpackhuis. Het concept van Rekub sluit helemaal aan bij mijn #zerowaste challenge van 2015 het soort recepten dat ik op Empty the Fridge post.

Rekub is een pop-up restaurant dat kookt met voedseloverschotten van de supermarkt of (bio)boeren. Zo willen we iets doen tegen de voedselverspilling.

# rescued food

Elke dag sprokkelt het team van Rekub met hun elektrische bestelwagen de voedseloverschotten van Albert Heijn en een aantal bioboeren bij elkaar. De 2 koks van dienst van Witlov toveren de oogst dan om tot een origineel en lekker 3-gangen menu. Eten wat de pot schaft is de boodschap, maar ze zorgen er wel altijd voor dat er ook een vegetarische optie is.

Even een kleine mythe uit de wereld helpen… rescued food wil niet zeggen dat het uit de vuilbak komt.

Want – zo vertelde één van de initiatiefneemsters ons – dat is vaak de grootste drempel/vrees als mensen bij Rekub komen eten. No worries, want het komt allemaal recht uit de koeling! Het gaat om producten die de volgende dag niet meer verkocht mogen worden. En de groenten zijn kraakvers van het veld, maar voldoen gewoon niet aan het beeld van de perfecte ‘boekskes’ salade of bloemkool die mensen liefst kopen.

Niets weggooien

Met 1/3 van het geproduceerde voedsel dat jaarlijks verspild wordt, is er meer dan keus genoeg. Je gaat bijgevolg dan ook niet met honger naar huis, want ze doen hun best. Naast de menu (met een gigantisch stuk lasagne) kregen een frisse gazpacho als hapje vooraf. Het hoofdgerecht kwam met lekkere gepekelde groentjes erbij en bij de koffie hoorde een huisgemaakte chocolade praline.

Bovendien kan je voor een vrije bijdrage zelf nog wat van de geredde fruit en groenten mee naar huis nemen.

Creatief in de keuken

Ik kan me voorstellen dat het voor de koks van Witlov wel een culinaire uitdaging is, want er worden geen bijkomende ingrediënten gekocht. Zo was de lasagne een samenstelling van verschillende soorten vlees, wat ze nog meer smaak gaf. En het dessert was een winner. Kiwisorbet en chocolade… je zou het niet denken, maar de 2 gingen perfect samen.

Rep je naar Rekub

Zin in lekker eten en een babbel met 2 enthousiaste ladies die op een originele manier voedselverspilling proberen tegen te gaan? Rep je dan snel naar Rekub, want de popup is er slechts tijdens de maanden juli en augustus. Laten we hopen dat er een vervolg komt.

www.rekub.be

Geen commentaren.
Laat een bericht na: