De voordelen van kraantjeswater
There are tiny pieces of plastic in the seafood you're eating. — Zooey DeschanelFollow The Farm Project on Facebook!Via ATTN:
Posted by The Farm Project on Sonntag, 10. Dezember 2017
Een tijdje terug zag ik bovenstaande video voorbijkomen op Facebook. Logisch denk je als je ziet: natuurlijk is het geen goed idee om flessenwater te kopen. Gelukkig zie ik de laatste tijd hoe langer hoe meer mensen op stap met hun eigen waterfles. Maar voor degenen die nog niet overtuigd zijn en trouw blijven an hun watermerk, geef ik de voordelen van kraantjeswater nog even op een rijtje.
De voordelen van kraantjeswater
Je vermindert de plastiekberg
Voor België vond ik niet direct cijfers terug, maar in Nederland wordt bijna 21 miljoen kilo per jaar aan plastiek flesjes weggegooid. Naar schatting zijn dit zo’n 900 miljoen plastic flesjes (cijfers CE Delft, 2017). Een enorme afvalberg die dringend kleiner moet. En dan heb ik het nog niet over alle flesje side in de zee terecht komen!
Het is goedkoper
Flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur als kraantjeswater.
Om te beginnen moet flessenwater (zowel in plastieken als glazen flessen) gezuiverd en verpakt worden. Dan is er het transport van en naar de warenhuizen en winkels om te eindigen met het hergebruik-traject… Plastiek flessen moeten, mits ze goed gesorteerd en opgehaald worden, dan weer gerecycleerd worden. Wat glazen flessen betreft: deze moeten verzameld, schoongemaakt en hervuld worden. Veel stappen ten opzichte van water dat recht uit de kraan stroomt.
De kwaliteit is meestal beter
Kraanwater is in de meeste Europese landen van uitstekende kwaliteit en perfect drinkbaar. Het wordt continu gecontroleerd op de aanwezigheid van chemische stoffen en zware metalen. Test Aankoop voert ook regelmatig onderzoeken uit waaruit blijkt dat één op de vier merken van flessenwater niet geschikt is voor dagelijkse consumptie door hoge gehaltes aan fluor.
Bovendien zou je geopende waterflessen vest bij 4°C bewaren en zijn deze niet langer dan 24 uur houdbaar. Aan kraantjeswater wordt een kleine hoeveelheid chloor toegevoegd om te voorkomen dat er ziektekiemen in het water verspreid worden.
De bottom line: schaf jezelf nú een herbruikbare waterfles aan
Binnenkort bezorg ik jullie een overzichtje van de leukste herbruikbare waterflessen die er op de markt zijn…
(bron: gezondheid.be)
mitarbeitertut
Dank u, dank u 🙂
Nadine Smet
Afgelopen donderdag was ik op een info-avond over de problematiek. Mijn ogen zijn toen nogal opengegaan zeg! Voortaan geen plastic flesjes drinkwater mee naar ’t zwembad, want dat kan net zo goed met een herbruikbare fles, waar ik er genoeg van heb staan.