Make the most out of your ingredients
title image

Composteren in 5 stappen

Composteren in 5 stappen

Empty the Fridge - Composteer

Restjes of klaar voor de vuilbak?

Ik ijver op Empty the Fridge dan misschien wel altijd om al je ingrediënten en overschotjes zo goed mogelijk op te gebruiken, maar soms krijg je er echt niets meer van gemaakt. Die venkel ligt al meer dan twee weken in je ijskast, de appels hebben rimpeltjes, de peterselie hangt er ook maar zielig bij en dat bakje aardbeien heeft nog net geen pootjes gekregen. Er valt met de beste wil van de wereld niks lekkers (gezonds) mee te maken en de enige optie lijkt de vuilnisbak.

Maar… dan is er nog altijd composteren!

Toegeven, composteren is niet voor iedereen – inclusief mezelf – weggelegd. Je moet er de plaats voor hebben (liefst een grote tuin of een ruim terras) en de tijd. Want composteren blijkt toch wel een kunst te zijn. Zo’n beetje als groene vingers, welke bij mij ook al niet bijster goed ontwikkeld zijn.

Maar één van mijn – als ik veel tijd heb – dromen is een moestuin en daar hoort natuurlijk ook een composthoop bij. Dus ooit hoop ik mijn eigen worteltjes en boontjes te kunnen oogsten en de schillen etc. te recycleren tot voedzame compostgrond voor planten en aanverwanten.

Composteren in 5 stappen

In afwachting daarvan even een round-up van de composteer-basics.

1. Kies de voor jou meest geschikte composteer-optie

  • Heb je een grote tuin?
    Kies dan voor een zelfgemaakte composthoop of compost-ton.
    TIP/ Je kan deze best op een onverharde plek zetten die ‘s ochtends enkele uren zon krijgt.
  • Kleine tuin of groot terras?
    Misschien is een wormenbak voor jou dan een betere optie.

 2. Hoe composteren?

  • Varieer en meng
    Zorg ervoor dat je niet teveel éénzelfde soort afval in je composthoop steekt en dat er niet te grote stukken in zitten. Grote restanten zoals hele appels, stukken kool etc. snijd je best in kleinere stukjes.
  • Wissel voldoende tussen groen en bruin materiaal
    Groen materiaal (gemaaid gras en groenteafval) heeft een hoog vochtgehalte, terwijl bruin materiaal (houtsnippers, hooi, snoeisel, …) droger en stugger is.
  • Verlucht
    Het compost moet voldoende verlucht worden en mag zeker niet vochtig worden. Heb je een grote composthoop? Dan schep je die best om de zes weken om. Een compost-ton kan je verluchten met een beluchtingsstok.

3. Wat composteren?

Houd zeker rekening met onderstaand lijstje, want tegen alle verwachtingen in, mag je niet zomaar alles op de composthoop gooien.

Composting-Infographic

(Infographic door Pauline Rubin – http://www.firstascentdesign.com/work/flavorpill-infographic/

Wat wel composteren?

  • rauwe groenten en fruit
  • koffiefilters en theezakjes
  • eierschalen
  • grasmaaisel
  • snoeiafval (in niet te grote stukjes)
  • herfstbladeren
  • houtsnippers

Wat niet composteren?

  • gekookte etensresten
  • vlees en botjes
  • schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten
  • vetten (gestolde boter, frituurolie, …)
  • onkruid
  • bloeiende planten of planten die zaadjes dragen
  • kattenbakvulling

Ik som hier slechts de basics van het composteren op. Dus als je echt aan de slag wil gaan, kan je best zelf nog wat research doen.

Succes!

Geen commentaren.
Laat een bericht na: