Make the most out of your ingredients
title image

Citroengras optimaal bewaren

Citroengras optimaal bewaren

Empty the Fridge - Citroengras optimaal bewaren

Ik heb een voorliefde voor Aziatisch eten en dan komt er (zeker bij Thais) wel eens citroengras bij kijken. Prima, mocht het niet dat je dan meestal ineens een pak van om en rond de 8 stengels moet kopen… en zo veel Thais eet ik nu ook weer niet.

Tijd dus voor een paar tips om citroengras optimaal te bewaren

Citroengras optimaal bewaren in de ijskast

Om citroengras optimaal in de ijskast te bewaren, wikkel je de stengels best strak in vershoudfolie. Zo blijft het tot 2 weken ongeveer vers zonder helemaal uit te drogen. Of je kan losjes ze in een vochtige doek wikkelen net zoals je met verse kruiden zou doen.

Uitgedroogde stengels citroengras opnieuw laten groeien

Blijkbaar kan je citroengras  – net zoals pijpajuin en selder – opnieuw laten groeien. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar bekijk onderstaande video om steeds een voorraadje vers citroengras in huis te hebben.

Citroengras pasta of currypasta maken

Als je er niet van houdt om telkens stengeltjes uit je curry te moeten vissen, kan je ervoor opteren om je eigen citroengras pasta te bereiden. Of maak er een currypasta van en gebruik zo ineens ook overblijvende chilipepers en een heleboel kruiden op. Het gemakkelijkst eis om de zelfgemaakte pasta daarna in een ijsblokjesvorm in te vriezen. Zo kan je de volgende keer naar wens een aantal blokjes toevoegen aan je gerecht.

Zelf citroengras pasta maken doe je zo:

  • Trim 2 stengels citroengras zodat je enkel het witte gedeelte overhoudt.
  • Voeg ze samen met 2 teentjes look en 2 stengels pijpajuin toen aan een keuken robot.
  • Voeg een beetje zout en zwarte peper en 1/2 à 1 EL olijfolie toe en mix tot je een vrij gladde pasta bekomt.

Voor eeuwig… invriezen

Als ik citroengras voor lange tijd wil bewaren, snijd ik de stengels in stukjes van +/- 7cm lang en vries ze in voor later.

Dit is mijn favoriete en snelste manier om citroengras voor langere tijd te bewaren. Hakken, invriezen en klaar!

De volgende keer dat ik dan bijvoorbeeld een Thaise curry maak, hoef ik enkel een paar stengels uit de diepvries op te diepen en toe te voegen aan de kokosmelk. In de diepvries blijft citroengras voor onbepaalde tijd goed.

Geen commentaren.
Laat een bericht na: