september 25, 2015
Blind bakken met vervallen bonen
Deze week bakte ik een frangipanetaart met pruimen. Het recept vroeg om het deeg blind te bakken.
Een alternatief voor bakparels
Blind bakken betekent dat je bovenop het deeg bakpapier legt en vervolgens bakparels erop legt zodat het deeg niet rijst tijdens het bakken.
Bakparels komen goed van pas als vaak taarten of quiches bakt. Maar… je kan perfect blind bakken met vervallen bonen, rijst of couscous.
Vervallen bonen om blind te bakken
Ik gebruikte een mengeling noten en gedroogde bonen die ik een tijdje terug bij de Marokkaan kocht. De bonen zagen er lekkerder uit dan ze uiteindelijk waren, en dus waren ze – vooraleer ze nog langer in de kast bleven staan – perfect geschikt voor deze blind-bak actie.
Ik ging als volgt te werk:
- Ik legde een vel bakpapier bovenop het deeg.
- De noten-bonen mengeling goot ik bovenop het bakpapier en duwde ik wat aan zodat heel het oppervlak goed bedekt was.
- Vervolgens bakte ik de taartbodem zoals omschreven in het recept.
- De bonen-mengeling gooide ik daarna gewoon weg. Maar je kan ze even goed laten afkoelen en in een bokaal bewaren voor volgende keer.
De voordelen?
- Je hoeft geen bakparels te kopen.
- Je gooit nooit nog een restje vervallen bonen of rijst weg.
- Recyclage ten top!
Geen commentaren.