Make the most out of your ingredients
title image

Berloumi

Berloumi

Empty the Fridge - BERLOUMI

Een tijdje terug verzorgde ik een catering voor D.A.TE. LAB van ‘This is Antwerp’.

Gedurende 1 week waren er 13 internationale creatievelingen op bezoek om Antwerpen te verkennen. En daar hoort natuurlijk ook eten bij! Toen men mij vroeg om voor hen én avond te koken wist ik onmiddellijk wat ik wilde doen: uit elke stad van herkomst één populair gerecht klaarmaken, maar dan met een Antwerpse twist.

Die Antwerpse twist was vaak een typisch Antwerps ingrediënt en liefst ook van en lokale leverancier. Zo ook het hoofdingrediënt van de salade die ik voor Tel Aviv klaarmaakte.

Berloumi… haloumi maar dan lokaal gemaakt in Gent!

Een typisch Israëlisch ingrediënt is haloumi. Een stevige kaas die meestal wordt gegrild of gebakken in een droge pan. Niet direct een typisch Belgisch product, ware het niet dat de Berloumi van David De Coster verdomd dicht in de buurt komt.

David omschrijft die met liefde gemaakte product nog altijd zelf het best:

Berloumi heeft een unieke smaak die nauwelijks te vergelijken is met andere kazen. Gebakken of gegrild heeft hij een hartig, warm en rijk aroma.

Maar het is vooral de textuur die Berloumi uitzonderlijk maakt. Berloumi heeft niet het smeltgedrag van andere kazen en heeft eerder een stug, veerkrachtig en elastisch mondgevoel. Een smaaksensatie die al snel geaprecieerd wordt !
berloumi

Gekruid per seizoen

Behalve dat Berloumi lokaal en dus duurzaam wordt geproduceerd, kruid David zijn kaas per seizoen.

Elk seizoen kent een vroege en een late variant. Meestal zul je dus één of twee varianten in de winkel aantreffen. Aan elk seizoensvariant worden bovendien recepten gekoppeld. Check zeker hun site voor inspiratie.

Ik maakte tijdens Datelab een salade klaar met stukjes geroosterde pompoen, rode biet, granaatappel, verse kruiden, gebakken berloumi en en een balsamico van vijg en dadel.

Wil je zelf een stukje berloumi proeven?

Kijk dan snel waar je deze lokale top kaas kan kopen. In Antwerpen is hij o.a. te koop in de Local Store aan de Oudaan.

Winkelpunten >

2 Commentaren
  • Ornella Martens
    Beantwoorden
    september 12, 2017

    Welke smaak heeft deze smaak???? Smaakt hij naar Geit of Schaap of is hij eerder neutraal help

Laat een bericht na: