Mijn soep wordt altijd zo snel zuur. Hoe komt dat?
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je maakt een grote pot soep zodat je gesteld bent voor heel de week. De pot staat lekker te pruttelen om het vuur. De eerste avond eet je er een kommetje van en de tweede dag is ze plots zuur.
Mijn soep wordt altijd zo snel zuur. Hoe komt dat?
Ik ben natuurlijk geen voedingsexpert en moet dus vertrouwen op de info die ik op het web vond. De meningen over waarom soep snel zuur wordt lopen nogal uiteen. Hieronder vind je de mogelijke redenen en tips om te voorkomen dat jouw soep snel bederft.
3 tips om te voorkomen dat je soep zuur wordt
Let op voor bacteriesporen
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot. Snel afkoelen is de boodschap dus!
Feit of fabel? De onweer is in de soep geslagen
Soep is na een onweersbui of bij snikheet weer vaak zuur of schuimt. Vroeger dacht met dat de dondergod Donar uit kwaadheid de soep had laten bederven. Het heeft echter enkel met de temperatuur te maken. Bij onweer heerst er een lagedrukgebied waardoor de soep aan een lagere temperatuur kookt en zich dus gemakkelijker sporen kunnen vormen. Net hetzelfde geldt voor uiterst warm weer: een broeihaard voor bacteriën.
(bron: nieuws.weeronline.nl)
Koel je soep zo snel mogelijk af
Soep en stoofgerechten bederven sneller als je ze traag laat afkoelen. Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.
Verdeel de soep in kleinere porties
Nog beter is om de net gemaakte soep over te gieten on potjes voor individuele porties en deze vervolgens af te laten koelen. Roer er regelmatig met een propere lepel door om het afkoelingsproces nog te versnellen. Zo kan je ook ineens een paar porties invriezen voor later. Vergeet je potjes niet te labelen!
Bewaartijd voor soep
- Goed afgekoelde soep kan je gemakkelijk 3 à 4 dagen in de koelkast bewaren.
- In de diepvries kan je soep 3 à 4 maanden bewaren.
Peter Rope
Koelen is inderdaad een must. Bij sommige soepen ontstaat er een afgekoelde bovenlaag. De soep daaronder koelt minder snel af. Zeker soepen met varkensvlees gaan zuur worden I.v.m. broei. Blijf dus roeren, het liefst in een koele ruimte! ( buiten!)