augustus 17, 2015
Zomerpudding met bessen
Vanzelfsprekend heb ik mij dit weekend direct aan het maken van vlierbessensiroop gewaagd. Niet zo moeilijk, maar het zoete goedje moet natuurlijk nog op geraken ook.
Een Turks brood van en dag oud en wat platte aardbeien brachten raad… Het werd deze heerlijk zoete zomerpudding met bessen.
Be warned: rode vingers!
Eens het vlierbessensiroop gemaakt is, is er aan dit recept voor zomerpudding met bessen eigenlijk niet veel meer aan.
- Een assortiment aan bessen – ik gebruikte bramen, aalbessen en aardbeien – kort opwarmen in de vlierbessensiroop.
- De stukjes brood van een dag oud in de siroop doppen en een kommetje hiermee bekleden.
- De broodbodem vullen met de bessen.
- Een dekseltje van brood erbovenop en laten opstijven in de ijskast.
Ging al bij al heel eenvoudig vond ik. Je krijgt enkel rode vingers wanneer je het brood in de siroop dopt.
Variëren kan
- Met fruit: Deze zomerpudding is eigenlijk gebaseerd op het klassieke recept van een Charlotte, die meestal gevuld wordt met appels. Je kan dus best variëren met het soort fruit dat je gebruikt.
- Met brood: En qua brood kan je ook alle kanten uit. Turks brood, wit toast brood, brioche, niet te hard spelt brood, …. Het brood mag enkel niet super oudbakken zijn. 1 dag oud is het best omdat je het dan gemakkelijker in de siroop kan weken en naar de kom vormen waarin je de pudding maakt.
Zomerpudding met rode bessen
Ingrediënten
- 300 gram Turks brood in schijfjes van 1,5 cm
- 1,5 kopje vlierbessensiroop
- 350 gram aardbeien
- 350 gram gemengde bessen braambessen, frambozen, aalbessen, ...
- slagroom optioneel
Instructies
- Doe de vlierbessensiroop in een pot en warm deze op een zacht vuurtje.
- Voeg de gemengde bessen toe en laat deze +/- 3 minuten zachtjes mee garen.
- Voeg vervolgens de aardbeien toe en laat het bessenmengsel nog 2 minuten zachtjes pruttelen.
- Giet de bessen door een zeef en vang de siroop op in een soepbord. Gewoon goed laten uitlekken is voldoende. De bessen dus niet pletten.
- Bekleed de vorm die je voor de zomerpudding gaat gebruiken met 2 laagjes vershoudfolie. Zorg dat je langs de kanten van de vorm genoeg overlap hebt. Je zal straks de vershoudfolie over de pudding moeten plooien.
- Dop de schijfjes Turks brood in de siroop en schik ze in de vorm. Zorg dat de stukjes brood mooi op elkaar aansluiten en snijd ze waar nodig bij zodat ze tot net aan de rand komen.
- Schep de bessen vervolgens in de met brood beklede vorm tot net onder de rand.
- Dop de laatste stukjes brood in de siroop en leg ze als een deksel bovenop de bessen.
- Vouw de vershoudfolie nu over de pudding en leg er een bord of plateau over.
- Leg iets zwaar (bvb. een blik tomaten) op het bord en zet de vorm gedurende minimum 4 uur (liefst een hele nacht) in de ijskast.
- Haal vlak voor het serveren de vorm uit de ijskast. Vouw de bovenste laag vershoudfolie weg, zet een voldoende groot bord over de pudding, draai het geheel om en stort de pudding op het bord.
- Serveer met extra bessen en lobbige room of slagroom.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
No Comments