Doe de vlierbessensiroop in een pot en warm deze op een zacht vuurtje.
Voeg de gemengde bessen toe en laat deze +/- 3 minuten zachtjes mee garen.
Voeg vervolgens de aardbeien toe en laat het bessenmengsel nog 2 minuten zachtjes pruttelen.
Giet de bessen door een zeef en vang de siroop op in een soepbord. Gewoon goed laten uitlekken is voldoende. De bessen dus niet pletten.
Bekleed de vorm die je voor de zomerpudding gaat gebruiken met 2 laagjes vershoudfolie. Zorg dat je langs de kanten van de vorm genoeg overlap hebt. Je zal straks de vershoudfolie over de pudding moeten plooien.
Dop de schijfjes Turks brood in de siroop en schik ze in de vorm. Zorg dat de stukjes brood mooi op elkaar aansluiten en snijd ze waar nodig bij zodat ze tot net aan de rand komen.
Schep de bessen vervolgens in de met brood beklede vorm tot net onder de rand.
Dop de laatste stukjes brood in de siroop en leg ze als een deksel bovenop de bessen.
Vouw de vershoudfolie nu over de pudding en leg er een bord of plateau over.
Leg iets zwaar (bvb. een blik tomaten) op het bord en zet de vorm gedurende minimum 4 uur (liefst een hele nacht) in de ijskast.
Haal vlak voor het serveren de vorm uit de ijskast. Vouw de bovenste laag vershoudfolie weg, zet een voldoende groot bord over de pudding, draai het geheel om en stort de pudding op het bord.
Serveer met extra bessen en lobbige room of slagroom.